retete

Friptură și piure de linte. Masa de Crăciun

friptura porc piure linte

Dacă v-am povestit de nucile caramelizate, cârnăciorii-n bacon și tiramisu-ul cu fructe de pădure ce le-am avut pe masa de Crăciun, dar au fost și niște jumări în premieră absolută, a fost și-o salată de boeuf tot în premieră-n casa noastră, dar și-alte de-ale gurii de îmbucat și cu mâna de luat, păi clar mi-a rămas doar epilogul mesei de Crăciun de povestit.

Și-am căutat o vreme o bucată de porc cu care să fac magie. Eram pornită pe-un umăr de porc pe care să-l dau la copt pentru multe ore până să fie fraged foc în mijloc și delicios de crocant la exterior. Dar nu mi-au ajuns cele patru zile în avans ca să îmi găsesc umărul de porc. M-am ciocnit de-un sigur vreți fleică, ce-i aia umăr? la măcelărie. Și ghici cine a plecat cu aproape două kile de fleică de porc și mută de uimire acasă?

Dar mi-am continuat planul început cu umărul – însă în varianta fleică. Dar da, fraților, chiar există umăr de porc și e o bucată faină de carne, grăsime și piele ce poate deveni pe-atât de crocantă pe cât visam eu. Și-o să și pun mâna pe el cândva. Ok, en fin, am decis să-mi marinez de cu seara carnea în mult sos chilli dulce-picant, într-un pumn de condimente precum chimion, usturoi, rozmarin, paprika și sare și, eh, da, niște vin roșu.

Și-n ziua de Crăciun, de cu dimineață, de la ora la care se scoate câinele la plimbare, am dat friptura la cuptor, la 170 de grade, ca să se gătească încet și perfect. Și-n ultimă fază am mai dat-o printr-un înveliș de condimente uscate, cât să ajute la formarea unei cruste. Da, nu renunțasem la umărul ăla crocant, I still did not.

friptura porc

Și-am lăsat-o acolo vreme de 6-7 ore, undeva la 7, mai degrabă, dar să nu mă citați că am zis asta. Și-am tot aruncat arar un ochi la ea, de teamă să nu rămân fără porc la masa la care e ok să consumi doar porc.

Și apoi, înainte să-mi sosească musafirii cu vreo oră, am decis să mă apuc și de pireul de linte roșie. M-a inspirat masa pe repede înainte a lu Mazi și-am pus și eu de mult piure din ăsta. 500 de grame de linte roșie, trei cepe, paprika afumată, sare, piper. Am călit ceapa tocată mărunt în puțin ulei de măsline, am aruncat din toate condimentele, am pus și lintea după 5-6 minute, am acoperit cu suficientă apă și-am dat-o la fiert. Din momentul în care apa fierbe, mai lași treaba pe foc 15 minute maxim, apoi tragi lintea prin blender. Cam ăsta ne-a fost piureul pe care l-am mai sărat apoi din plin și l-am servit într-un castron cu nițel ulei de măsline picurat deasupra și mult pătrunjel.

piure linte

Și mi s-a cam dus vestea-n sat și mâncarea s-a cam mâncat. Și-o gazdă fericită am fost. Mai puțin când am văzut câte vase s-au adunat. Dar am să îmi închei povestea de Crăciun așa, sperând c-ați avut și voi unul pe placul sufletelor voastre.

♥ ♥ ♥ & may all your days be merry,

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.