retete

Plăcintă cu pui și legume (Chicken pot pie)

Dacă mi-aș fi propus pentru anul nou să-mi înving lenea, l-aș fi început cu stângul. Pentru că postez azi pe blog o rețetă de plăcintă cu pui pe care am gătit-o pe la începutul lunii decembrie și pe care tot n-am transcris-o în curat în atâta amar de vreme chiar din cauza susnumitei lene. 

E tradiționala plăcintă cu pui a americanilor, chicken pot pie, în care arunci orice ai la îndemână + pui, îi pui capac de aluat și te-ai făcut cu o cină bună și completă. Eu am folosit cele trei ramekinuri ce le am, plus la final am trecut la un bol mai mare pentru ce mi-a rămas și-am încheiat bâlciul. Asta nu înseamnă că nu mi-am notat în minte să-mi mai iau și alte ramekinuri.

De ce ai nevoie: 

  • pentru umplutură
  • 2 piepți de pui / 500 grame de pulpă de pui, dezosată și fără piele
  • 400 ml supă pui
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • sare, piper
  • o ceapă galbenă, tocată mărunt
  • doi morcovi medii, blanșați pentru două minute
  • 250 grame de mazăre congelată
  • 3-4 tulpini de Apio, tăiate cubulețe
  • 60 grame unt
  • circa 80 grame făină
  • 3-4 linguri smântână
  • pentru aluat
  • 250 grame făină
  • 1 linguriță de sare, una de praf de copt
  • 80 grame unt rece, tăiat cubulețe
  • un pahar cu apă rece, cu gheață

Cum se face:

Începi prin a coace puiul, uns cu ulei de măsline și asezonat cu sare și piper, pentru circa 40 de minute la 180 de grade Celsius. Când e gătit, îl scoți, îl răcești și ulterior îl tai în cubulețe demne de o îmbucătură.

Apoi vei sota într-o cratiță legumele. Începi prin a topi untul și adaugi ceapa tocată, pe care o ții acolo vreo 10-15 minute, cât să se înmoaie și să devină translucidă. Urmează să adaugi făina și să amesteci cu grijă până se gătește, pentru vreo 2 minute. Apoi adaugi deasupra supa de pui, încălzită ușor înainte, cât să nu oprești procesul de gătire din cratiță. După ce sosul s-a îngroșat, adaugi condimente după gust, smântâna, puiul cubulețe, morcovii – și ei cubulețe, mazărea și Apio.

După ce-ai stins focul, treci la făcut aluatul. În fapt, ai de amestecat făina cu sarea, untul și praful de copt, preferabil cu un robot, dar merge și cu mâna. Ajută-te cu linguri de apă rece până aduci aluatul la o formă suficient de moale cât să nu se destrame și să se fărâme. Acum ești gata de asamblat plăcinta în vase termorezistente.

SAMSUNG CSC

Eu am folosit trei ramekinuri pe care le-am umplut cu amestecul cu pui și legume și-am întins deasupra o foicică de aluat, modelată cu mâna. Apasă bine aluatul pe marginea vaselor cât să nu se desprindă după ce s-a copt și aplică și niște ou bătut pe deasupra ca să obții și o culoare frumoasă. Înainte de a da vasele la cuptor, fă și 2-3 tăieturi în capac cât să fugă aburul pe-acolo și să nu-ți explodeze minunățiile.

Cuptor, 190 de grade, 1 oră. Și să înceapă distracția. Mixul din interior va fi bine gătit, puiul foarte fraged, iar aluatul va ține perfect locul unei garnituri sau unei felii de pâine. Vine cu ceva dureri de cap, dar eu zic că sunt tare bune la mesele la care vrei să impresionezi nițel. Și să-i arăți mamei că se poate găti și altfel puiul.

SAMSUNG CSC

♥ ♥ ♥ laura

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.