retete

Curry japonez de pui

curry japonez de pui

Ăăăă, am făcut curry japonez! Și l-am făcut cu o scurtătură – utilizând cuburile luate de la supermarketul asiatic, dar știați că o voi face. Și-am deslușit și eu în sfârșit misterul acestei tocane – aromată, groasă și bogată, fără să-ți lase impresia că e o treabă niponă în primul rând.

Curry este o mâncare tradițională în Japonia și totodată diferit de curry-ul indian cu care asociem instantaneu numele ăsta. Este un sos mai gros și mai bogat, dar cu arome ceva mai blânde decât versiunea indiană. Și-un secret – nici japonezii get-beget nu-l prea fac cu altceva decât cu versiunea cumpărată la cutie, în ciuda faptului că lor le place să-și pregătească orice mâncare de la zero, de la ingredientele neatinse și cu mâinile goale. Așa că să nu v-aud cum mă judecați acolo, da? 

De altfel, în Japonia se poartă curry cu carne de vită, dar eu am mers pentru prima dată pe mâna puiului?! și promit să-ncerc și cu carne roșie în curând. Deci avem cam așa – curry, un orez simplu lipicios și maxim o salată simplă lângă. Și poftă mare. Dar să vă povestesc cum mi-a mers.

Ingrediente pentru 6-8 porții:

  • 700 grame de pulpe de pui dezosate, tăiate în cuburi bune de o-nghițitură
  • doi morcovi, tăiati în cuburi relativ mari, google rangiri, ușor pe diagonală, japanese style
  • două cepe, tăiate grossier
  • trei cartofi, tăiați în cuburi relativ mari și ei
  • 2 linguri de ghimbir ras
  • 3-4 căței de usturoi, dați și ei pe răzătoare
  • un litru de supă de pui 
  • un măr 
  • o lingură de miere, una de ketchup, una de sos de soia
  • două cuburi pentru curry
  • sare, piper

La curry cu noi. Cum se face:

Ceapa vine călită ușor într-o cratiță mare, suficient de mare încât să-ți țină tot curry-ul la final. În momentul în care dă semne că se înmoaie, se adaugă ghimbirul și usturoiul, dar și bucățile de pui ăe care le-am condimentat separat cu sare și piper.

Continui să gătești mâncarea până când puiul își schimbă culoarea, moment în care vin adăugați și morcovii, dar și supa. Dai viitorul curry în clocot și spumezi suma de grăsimea de pui care s-a ridicat probabil la suprafață. Tot acum e momentul și să-ți cureți mărul și să-l razi direct în supă. Mărul, precum laptele, ciocolata sau parmezanul sunt unele dintre opțiunile la care recurg japonezii pentru a-și face curry-ul chiar și mai gustos. Deci eu n-am sărit niciunde prea departe și-am optat pentru un simplu măr. Ok, revenind, am adăugat și mierea și-am dat totul în clocot pentru circa 20 de minute.

În cele din urmă, vei adăuga și cartofii în amestecul tău, lăsându-i să se gătească circa 15-20 de minute. După ce simți că sunt fierți și aceștia, e momentul să dizolvi două cuburi de curry în supă, să adaugi ketchup-ul și sosul de soia și să îți lași tocana să devină tocană, vreo 5 minute extra. Cuburile vor transforma supa ta într-un curry gros și delicios, plin de arome diferite, dar care împreună merg de minune.

Încearcă să lași condimentele pentru final. Sosul de soia o să-ți aducă suficientă sare în combinație, poate și supa de pui, iar cuburile de curry chiar o să aducă toate aromele împreună. Este posibil să-ți dau acest sfat din experiență proprie, este foarte posibil.

curry jap de pui

Ideea este că l-am combinat cu un orez lipicios la care nu am adăugat niciun strop de sare (legea compesației?!) și-au mers de minune. Și, dacă mă întreabă cineva, nu mi se pare radical deosebit de tocana noastră cea de toate zilele. Aromele nu-s prea departe de ce am consuma și eu și mama și bunica.

♥ ♥ ♥ & go outside your comfort zone once in a while,

 

laura logo

2 Comments

  1. Bună. Mi ai făcut ziua mai frumoasa cu felul tău de a explica rețeta pas cu pas:))). Ești de belea. Succes în continuare!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.