retete

Tartă de căpșuni cu mascarpone

În urmă cu câteva săptămâni, când abia apăreau primele căpșuni, la caserolă, în supermarket, am realizat că eu n-am iubit niciodată căpșunile pe cât ar merita. Și-am realizat cât sunt de prețioase și bune și colorate și aromate și mi-am promis să fac abuz în acest început de vară. Și, musai de menționat acum, s-au topit între timp câteva porții bune de tiramisu cu căpșuni pe la noi pe-acasă, pe la alții pe-acasă și chiar la birou. Deci abuzul meu a început cu bine.

Și-acum să continuăm. M-am înarmat ieri cu multe căpșuni și cu un șorț menit să-mi salveze hainele bune și-am comis o tartă absolut delicioasă, dacă mi se permite să merg până într-acolo. Rețeta e luată din cartea Southern Table a lui Frant Stitt și este practic o odă adusă căpșunilor. Parol.

De ce-ai nevoie ca să faci tarta în cauză:

  • 250 grame mascarpone
  • 400 grame căpșuni proaspete
  • 4-5 linguri de dulceață de căpșuni și rubarbă
  • 100 grame zahăr
  • 130 grame făină
  • alte două linguri de zahăr + 1/2 linguriță sare
  • 50 grame unt rece, tăiat cuburi
  • câteva linguri de apă cu gheață

Să încetăm cu palavra, să trecem la făcut tarte:

Trebuie să începem cu aluatul tartei, care trebuie și păstrat nițel la rece înainte de copt. Și-l facem prin a combina, într-un vas, făina, zahărul, sarea și untul, completând cu câte o lingură de apă rece până când ajungem la o textură uniformă, untul e bine încorporat, iar aluatul nu se lipește de mâini. Acum merge trimis pentru o oră, la rece, învelit în folie alimentară.

Între timp, pregătește-ți dulceața ce-o folosești sau care-o mai ai prin cămară, una de culoare roșie, de preferat, amestecă brânza mascarpone cu cele 100 grame de zahăr într-un castronaș și taie și căpșunile proaspete în feliuțe. Pe când ți-a expirat ora, întinde aluatul pe o suprafață bine pudrată cu făină, dă-l apoi pe-o tavă întinsă la copt, la 180 de grade. Circa 15 minute acoperit cu hârtie de copt și cu o greutate deasupra, copt în orb, și apoi alte 15-20 de minute, neacoperit, cât să se rumenească frumușel.

tarta capsuni masc

Când blatul ți-e copt și apoi răcit integral, poți să-l mânjești cu un strat de mascarpone, apoi cu unul de dulceață, să-l ornezi frumos cu felii de căpșuni, începând de la stratul exterior și poți să consideri că ești dumnezeul căpșunilor și-al tartelor cu căpșuni. Și promit că n-am să cer credit pentru tarta ce-o să-ți iasă și nici n-am să te judec dacă o consumi pe toată on one sitting. 

Stay tuned căci abuzul de căpșuni abia a început. Iar până la finalul lui, fie eu mă trezesc cu alergie la căpșuni, fie ele will get out of season.

♥ ♥ ♥

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.