N-am mai copt brioșe de mult, dar și când o fac – mă asigur că-i o rețetă de aia în care se amestecă toate ingredientele într-un singur castron și gata-i treaba.
Ingredientele pentru 16-18 brioșe tare ușor de făcut:
- 250 grame făină albă
- 100 grame zahăr brut sau zahăr de cocos
- 1 plic praf de copt + 1/2 lingură bicarbonat
- un praf de sare
- 1/2 linguriță extract de migdale
- 110 ml ulei de floarea soarelui
- 2 ouă
- 250 grame ulei grecesc
- 10-12 prune, spălate și tăiate cubulețe
Încinge cuptorul la 180° Celsius și pregătește tava de brioșe cu hârtiuțele de copt din dotare – eu am vreo 2-3 seturi începute, așa că ale mele au primit hârtiuțe din toate sezoanele.
Într-un castron mare, am amestecat făina, zahărul, agenții de creștere și sarea, iar în mijlocul amestecului am făcut o gaură în care am turnat extractul de migdale, uleiul, iaurtul și ouăle. Am amestecat totul bine până când mi-a ieșit un amestec omogen și fin. La final, cu o spatulă, am încorporat și fructele tăiate de dinainte.
Am turnat aluatul în forma de brioșe cu ajutorul unei cupe de înghețată – cam 3/4 din formă plină cu aluat – ca să lași loc să crească la copt. Le-am dat apoi la cuptor pentru 30 de minute, timp în care am rotit tava o dată. Ele vor fi complet coapte după ce trec testul scobitorii.
Legenda spune că trebuie să le lași să se răcească puțin înainte de a le mânca, dar aluatul ăsta cu iaurt este prea fraged ca să mai ascultăm de legende absurde.