retete

Somon și risotto cu avocado

Eu de risotto greu îmi fac timp – mi se pare că durează mult prepararea lui, dar să spunem că am făcut pace cu mie însămi în weekendul ăsta și-am pus-o de un risotto verde pe bază de și mai multe ingrediente unctuoase – unt și avocado. I-am pus alături un somon făcut la grătar și-am pus-o de o cină mai puțin tradițională pentru luna decembrie, Un file de somon pe grătar am făcut cu toții, dar am să vă povestesc mai multe despre risotto-ul cu avocado, nu mare ecuație de fizică cuantică nici el.

Ingrediente pentru 4 porții de risotto cu avocado:

  • 250 grame orez arborio sau alt tip de orez bun pentru risotto
  • 2 linguri ulei de măsline
  • o ceapă galbenă, tocată mărunt
  • 50 ml vin alb sec
  • 700 ml supă de legume
  • 1 avocado mare, bine copt
  • 30 grame unt
  • 50 grame parmezan ras
  • 1 linguriță oregano uscat, mărunțit
  • o mână de pătrunjel tocat grosier
  • sare, piper

Acum – dacă nu ești la fel de putoare ca mine – risotto-ul ți se pare simplu de făcut și merită deranjul. Și probabil știi foarte bine cum să-ți prepari risotto-ul tău preferat. Așa că pentru varianta cu avocado – adaugă piureul de avocado imediat ce ai stins focul la risotto, în ultimul pas, amestecă bine, ajustează-l cu condimente și atât ți-a fost.

Dar să presupunem că trecem împreună pas cu pas prin acest risotto. Într-o cratiță înaltă, am încălzit uleiul și-am călit ceapa pentru 2-3 minute, cât să se înmoaie puțin.

Am adăugat apoi la gătit orezul, vinul, oregano și condimente și-am gătit la foc iute pentru alte 3-4 minute, cât să se evapore alcoolul din vin și să se păstreze doar gustul ăla intens concentrat.

Din punctul ăsta înainte, cu un polonic, am început să adaug supa de legume câte un polonic pe rând, la fiecare 3-4 minute sau de fiecare dată când era integral absorbită de orez. Ăsta e punctul în care te lipești de cratiță, îți torni și ție un pahar de vin și stai și hrănești risotto-ul cu supă de legume aproximativ 25-30 de minute, la foc mic, până când rămâi fără lichid ori orezul ți-e gătit până la capăt. Textura pe care ți-o dorești este a unui orez bine hidratat, cremos și puțin închegat.

Stinge focul și mai adaugă trei piese de rezistență: cubul ăla de unt, parmezanul și fructul de avocado bine pisat. Amestecă bine și servește-l repejor, cu pătrunjel tocat, cât e cald, cu încă o mână de parmezan presărată for good measure. O să-ți iasă cel mai cremos risotto cu avocado din câte ai gustat și-o să mă cauți repejor în agendă să-mi dai un sms cu mulțam.

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.