retete

Galette italiană cu prune și cremă frangipane

Toamna, mostly, se numără plăcintele și galettele, să fim sinceri. Așa că am făcut și eu o tartă rustică cu prune, cremă frangipane și fistic din belșug. Nu e prima, e la mintea cocoșului că e cea mai frumoasă și dezordonată plăcintă, așadar – cea mai făcută. Dar mă mândresc cu un aluat care s-a comportat foarte fain la copt, care a rezistat bine la tăiat și se sfărâma ca un vis în gură. Așa că iată-mă, repejor, cu rețeta pe blog ca să nu uit minunăția.

Ingredientele pentru aluat:

  • 250 grame făină albă sau 200 gram făină albă + 50 grame făină integrală
  • 1 lingură de zahăr
  • 1/2 linguriță de sare
  • 130 grame unt direct de la frigider, tăiat în cuburi
  • 1 gălbenuș
  • 1/2 lingură de oțet
  • 50 ml apă rece

Ingredientele pentru crema frangipane plus restul de umplutură:

  • 4 linguri de făină de migdale / migdale mărunțite în blender
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 lingură de făină
  • 10-12 prune, tăiate în sferturi + alte trei linguri de zahăr brun

Pentru aluat, într-un castron mare, se amestecă ușor făina, zahărul și sarea, iar apoi se încorporează cu ajutorul mixerului untul rece. Separat, se amestecă gălbenușul, oțetul și apa. Amestecul lichid se încorporează la final în cel uscat până când se obține un aluat omogen, ușor de manevrat. Se adună aluatul sub formă de disc și se dă la frigider, învelit în folie de plastic, pentru cel puțin o oră. Eu l-am lăsat peste noapte și tare bine i-a picat.

Cuptorul se încinge la 200 grade Celsius, iar separat se pregătește o tavă întinsă pentru copt cu hârtie de copt. Se scoate aluatul de la cuptor și se întinde pe un blat pregătit cu făină, sub formă de cerc, până când se obține o foaie cu diametru de 40 cm și subțire de circa 3-4 mm.

În mijlocul acestui cerc de aluat, se adaugă făina de migdale amestecată rapid cu făina și zahărul, iar deasupra se așează concetric fructele tăiate și amestecate rapid cu zahărul brun. Eu am ales prune că-i plin de ele acum, însă tarta asta merge de minune și cu mere, pere sau chiar smochine.

Ai grijă să lași 3-4 cm de aluat pe care să nu întinzi amestecul de migdale și nici fructe, pentru că din restul acesta de aluat formăm la final o margine care vine creponată deasupra tartei, atâta cât ne permite aluatul.

Am dat în cele din urmă tarta la copt pentru undeva la 40 de minute, dar am stat cu ochii pe ea până când am fost convinsă că are o culoare frumoasă și tarta e gătită integral, în special pe marginile pliate unde are strat dublu de aluat. De acolo înainte, totul este poveste.

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.