Rețetele ce includ cartofi sunt printre favoritele mele, iar asta cu cartofii prăjiți și zdrobiți, asezonați cu pătrunjel proaspăt, boia afumată și bucăți de anșoa a urcat sus sus de tot în top, poate chiar runner up după plăcinta de cartofi rași cu ou și brânză a mamei mele.
Treaba asta are și puțin background: într-o seară cu taptaptap pe Instagram, am zărit la Alexandra și Cătălin (blogul lor aici) pe cont o fotografie cu un meniu care anunța ceva cartofi zdrobiți cu anșoa și oareșce altele deasupra. Și nu mi-a mai stat mintea liniștită următoarele cinci minute – timpul în care m-am chinuit să deschid borcănașul de anșoa ca să văd de-a expirat.
Fii pe pace, peștele era încă valabil așa c-am trecut la executat ceva cu ingredientele din casă: pătrunjel proaspăt, anșoa în cauză, brânză de capră și un praf generos de boia afumată. N-am cum să pretind că am o rețetă pentru treaba asta, dar am o recomandare pentru cum să faci cartofii ăștia. Eu am ales cartofi mici, ușor făinoși, pe care i-am fiert în prealabil 15 minute, cât să nu fie 100% gătiți. Și-apoi i-am tăiat în jumătăți și fiecare jumătate apoi am tăiat-o în sferturi și încă o dată fiecare sfert l-am tăiat în ceea ce vom numi aici optimi de cartof.
Și-am pregătit tigaia de prăjit cu ulei și-am încercat să-i prăjesc întâi ușor zdrobiți cu furculița, însă m-am trezit cu o mulțime de bucățele la scaldă în baia mea de ulei. Așa c-am redresat repede situația și-am început să prăjesc optimile de cartofi întregi, zdrobindu-le cu un minut înainte de a le scoate de la prăjit. La momentul acesta, cartofii au deja o structură mai închegată și nu se mai sfărâmă prin toată tigaia cu ulei.
I-am scos repede pe un șervețel ca să mai îndepărtez din ulei și i-am tăvălit apoi prin sare și boia. I-am garnisit cu brânză sfărâmată, pătrunjel rupt cu mâna și bucăți de anșoa din plin. Ș-am avut poftă, parol.