Anul ăsta, rețetele mele pentru Paște abundă în ouă – și nu e vorba doar de ouăle vopsite. Am nevoie de câteva pentru desert, câteva pentru aperitive și alte câteva pentru joaca de coloratul, desigur. Printre ele, ouă umplute și prăjite, o chestie care mi-a sărit în ochi via Instagram.
M-am obișnuit tare greu să-mi salvez inspirație la bookmarks și uite-așa m-am trezit săptămâna asta cu ideea asta salvată într-un colțișor de Internet: ouă fierte, apoi prăjite și-apoi umplute. Un twist al faimoaselor ouă umplute pe care n-ai cum să le fi ratat la sărbătorile, zilele de naștere și cumetriile ce-și trag tradiția din România post-comunistă.
Sună a un aperitiv tare exagerat și greoi, dar promit că în moderație consumat e un lucru tare mișto și efectiv un twist ușor de personalizat după bunul și picantul plac. În cazul meu, fire de chives și pudră de Sriracha. Mai multe despre pudra de Sriracha, într-o postare viitoare, promit.
Pentru 4 porții, eu am folosit:
- 6 ouă
- 3 linguri de maioneză
- 2 linguri de muștar Dijon
- (un alt) ou
- 5 linguri de făină
- 5 linguri de panko / jumătate de pachet de biscuiți sărați (cca 50 grame) zdrobiți bine cu pistilul într-un castronel
- chives
- pudră de Sriracha
- condimente
Am fiert tare cele șase ouă, le-am răcit integral, curățat de coajă și tăiat în jumătăți pe lungime. Într-un castron am transferat gălbenușurile fierte de la aceste șase ouă, gălbenușuri pe care le-am pisat cu o furculiță și le-am amestecat apoi cu maioneza, muștarul și un praf de sare.
Jumătățile de albuș de ou au trecut la pasul doi: prăjire. Am pregătit trei castronașe: unul cu oul bătut, unul cu făina asezonată cu puțină sare și un altul cu pesmetul panko amestecat cu biscuiți Tuc sfărâmați. Și-am trecut la prăjit în ulei de floarea soarelui jumătățile de albuș fiert, date întâi prin făină-ou-pesmet.
Am prăjit albușurile câte 1-2 minute pe fiecare parte, până când amestecul de pesmet și făină prindea culoare și textură crocantă și le-am scos pe fiecare pe un platou pregătit cu hârtie de bucătărie care să mai absoarbă din uleiul extra cu care le-am scos din tigaie. După ce s-au răcit albușurile prăjite, am transferat pasta de gălbenuș cu maioneză și muștar într-un poș și am umplut jumătățile de ou cu ea.
Evident, am finalizat ouăle umplute cu câte un praf de pudră de Sriracha și câteva fire tocate de chives. Și-am salvat un-doi rețeta asta pentru orice altă ocazie voi mai avea de hrănit oameni cu aperitive ușor și fun de mâncat.