retete

Rețetă Chocolate Hot Cross Buns

chocolate hot cross buns

De chiflele astea dulci, hot cross buns, știu de câțiva anișori buni de prin datinile britanice de Paște și mereu mi-au trezit interesul, dar nu suficient cât să mă pun la treabă. Însă Andra de la Mentă și Rozmarin le-a făcut zilele trecute și mi-a și pasat rețeta ei, așa că n-am mai amânat tura asta de chifle. M-am sucit totuși în ultima clipă și am făcut o tură de chocolate hot cross buns, pline de cacao și ciocolată neagră, nu prea dulci, nu prea grele, delicioase de mâncat calde cu unt sau a doua zi dimineața, la micul dejun, lângă o ceașcă de cafea sau ceai.

N-am vrut să dau greș și-am mers pe mâna lui Jamie Oliver la rețeta asta, ajustată ici și colo cu ce aveam prin casă. Și am folosit:

 • 50 grame unt
 • 50 grame zahăr de cocos
 • un praf de scorțișoară, nucșoară și cuișoare măcinate
 • 200 ml lapte
 • 400 grame făină
 • 7 grame drojdie uscată
 • 1 ou
 • 50 grame cacao
 • 1/2 linguriță de sare
 • 100 grame merișoare infuzate cu mere sau orice alt fruct confiat ai prin casă, precum stafide sau afine
 • 150 grame ciocolată neagră pentru desert
 • 2 linguri de făină + 2 linguri de apă

Într-o crăticioară înaltă, pe foc mediu, am pus la topit untul, condimentele și zahărul. Imediat ce-au început să se topească, am stins focul și-am adăugat laptele. Am lăsat amestecul să se mai răcească puțin și-am amestecat și un ou, ușor, cu furculița.

Într-un castron mare, pentru aluat, am adăugat făina, sarea și drojdia uscată, iar deasupra am început să torn încet amestecul călduț de lapte cu ou și unt. Am început să încorporez făina în amestecul lichid și-am adăugat la final și cacaua, continuând să amestec aluatul. Pe când a început să prindă formă, l-am transferat pe blatul de bucătărie presărat cu puțină făină și-am continuat să-l amestec până când am obținut un aluat elastic și frumos de modelat. La final, i-am adăugat fructele uscate și ciocolata neagră tăiată grossier în bucăți.

L-am pus într-un castron uns cu puțin ulei de măsline, l-am acoperit cu o băscuță pentru aluaturi și l-am lăsat la dospit, la temperatura camerei, pentru o oră. După o oră, am întins aluatul din nou, însă de data asta sub forma unei buturugi. Am tăiat aluatul în patru bucăți egale, iar din fiecare bucată am mai tăiat alte trei bucăți egale de aluat, cât să mă asigur că am 12 hot cross buns la final.

colaj hot cross buns

Le-am așezat în două tăvițe pregătite (asta pentru că n-am găsit una bună care să le cuprindă pe toate 12) cu hârtie de copt, cu 2-3 cm lăsați între ele, spațiu în care aveau să crească din nou după a două tură de dospire. Și da, le-am acoperit așa cum erau, în tăvi și le-am lăsat să mai crească încă o dată, alte 30-40 de minute. Chiflele mele dulci erau gata de dat la cuptor și-am pregătit repede un amestec din două linguri de făină și două linguri de apă, linguri cu care se trasează cruci pe aceste chifle înainte de a le coace. Căci, să nu uităm, este totuși vorba de o rețetă ce se face în preajma Paștelui.

hot cross buns

Și gata, le-am dat la cuptorul bine încins la 180 de grade pentru 25-30 de minute, cât să se coacă bine și să înceapă să prindă culoare și crucile de deasupra lor. Și le-m servit fierbinți, cu unt, așa cum povesteam la început. Și cu multă ciocolată caldă curgându-mi printre degete, așa cum se poate prevesti din cele puțin prea multe 150 de grame de ciocolată adăugate în aluat. Dar nu regret nimic. Nimic.

 

 

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.