retete

Două feluri de pâinici naan: Cu usturoi copt și ceapă caramelizată

painici naan

Voiam să mult de fac pâinici naan. Naan de-alea cum am mâncat odată la restaurantul Naan Food & Drinks. Și n-aș fi îndrăznit neapărat să le fac dacă nu mă lovea în nas o rețetă de-ale Chetnei Makan, semifinalistă Great British Bake Off, sezonul din 2014. Nimeni nu m-a inspirat mai mult la folosit curry, cardamom și-alte condimente asiatice decât Chetna, așa că n-a fost greu să sar călare pe rețeta ei pentru pâinici naan, bine rumenite și perfect cuplate cu aromele de usturoi copt și ceapă caramelizată.

Pentru 6 pâinici naan, ai nevoie de:

  • 300 grame făină
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  • 3 lingurițe de ulei de măsline
  • 150 ml lapte

Amestecă într-un castron făina, sarea, praful de copt și uleiul de măsline. Adaugă apoi laptele și, folosind mâinile, începe să frămânți aluatul până se lipește într-o singură bilă. Transferă-l pe un blat presărat cu făină și mai frământă-l jumătate de minut. Lasă-l apoi să se odihnească o oră, acoperit cu un prosop, la temperatura camerei.

O oră mai târziu, întinde aluatul sub forma unei buturugi și taie-l în 6 bucăți egale. 3 pentru usturoiul copt, 3 pentru ceapa caramelizată.

Pentru pâinicile naan cu usturoi copt:

  • 10 căței de usturoi
  • un praf de sare
  • un praf de zahăr
  • 1 lingură ulei de măsline

Curăță usturoiul și așează-l într-o tavă de dat la cuptor. Condimentează-l cu un praf de sare, un praf de zahăr și puțin ulei de măsline. Amestecă bine cățeii de usturoi între ei și dă-i la copt pentru 20 de minute, la 220 de grade Celsius.

Usturoiul copt se încorporează apoi în fiecare bucată de naan pregătită. Apasă usturoiul în aluat și-apoi întinde naan-ul cu făcălețul. Dă apoi pâinicile la copt, sub broiler, pentru 3-5 minute, întorcând pâinile la jumătatea timpului pentru o coacere egală.

Servește-le fierbinți cu câte un cubuleț de unt proțăpit deasupra, gata să se topească și să frăgezească și mai mult pâinicile.

Pentru pâinicile naan cu ceapă caramelizată:

  • o ceapă mare
  • un ardei iute
  • sare

Pâinicile naan vin întinse cu făcălețul și, la fel ca și precedentele, date la cuptor, sub broiler, pentru 3-5 minute.

Între timp, preparăm topping-ul de ceapă caramelizată. Toacă ceapa și ardeiul și trage-le la tigaie pentru 10-14 minute, cât să transpire și să înceapă să prindă culoare. Nu uita să asezonezi ceapa cu sare la final.

Servește pâinile naan cu ceapa caramelizată deasupra și cu câte o linguriță de iaurt rece care să mai taie din iuțeală.

Și, din câte știu, felurile de-a asezona și combina pâinile naan sunt infinite. Așa că dă-i bătaie cu aromele tale preferate.

♥ ♥ ♥ for the naan,

 

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.