Cred c-am găsit-o. E acea rețetă cu pui pe care vrei s-o ai mereu aproape. S-o știi pe de rost. Să o poți pregăti oricând și oricui pentru știi că iese. Și pentru că știi că-ți complimentează cum trebuie carnea de pui. Este chicken parmigiana, un pui scufundat în sos de roșii și parmezan și lăsat la cuptor până devine crocant și cremos cum n-ai mai pomenit.
Ai nevoie cam așa:
(pentru marinadă)
- 2 piepți de pui
- 250 ml lapte bătut
- 3 căței de usturoi
- ceapă pudră
(pentru sosul de roșii)
- 500 ml suc de roșii
- 100 ml supă de pui
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță de zahăr muscavado
- 1 linguriță oregano uscat
- 4-5 frunzulițe de busuioc proaspăt
(pentru șnițele de pui)
- 2 ouă
- 100 grame făină
- 55 grame panko
- ceapă pudră
- oregano uscat
- ulei pentru prăjit
(altele)
- 150 grame mozzarella
- 80 grame parmezan ras
Am început cu marinada: am tăiat piepții de pui pe jumătate, cât să obțin 4 felii mai subțiri de carne. Pe acestea le-am adăugat într-un vas unde am amestecat de dinainte laptele bătut, puțină pudră de ceapă și cățeii mărunțiți de usturoi. Și-am lăsat totul la marinat pentru 1-2 ore la frigider.
După acele 1-2 ore, m-am pus să pregătesc repejor sosul de roșii: în puțin ulei, am călit usturoiul tocat, zahărul muscavado și oreganoul pentru 5 minuțele. Am adăugat apoi sosul de roșii și-am dat totul în clocot. Pe când fierbea sosul, am adăugat supa de pui și frunzulițele de busuioc. Am redus focul la mic și-am lăsat sosul să se mai gătească vreme de 20 de minute.
Numai bine cât am pregătit puiul. Pentru șnițele de pui am pregătit 3 castronașe: unul cu ouăle bătut și asezonate cu sare, unul cu făină și pudră de ceapă și un al treilea cu panko și oregano. Am scuturat bine bucățile de pui de marinadă și-am început să le trec așa: prin făină, ou și apoi amestecul cu panko. Apoi le-am prăjit pe fiecare câte 2-3 minute pe fiecare parte, suficient cât să prindă culoare.
Și-am ajuns la ultimul pas: să pregătim chicken parmigiana pentru dat la cuptor. Mi-am scos vasul meu preferat de caseroles și-am pus un strat de sos de roșii, un strat de carne, un strat de mozzarella și parmezan și uite-așa până le-am terminat pe toate, making sure că ultimul strat rămâne unul de brânzeturi. Și-am dat tava la copt pentru 10 minute, la 210 grade, cât să se îmbine perfect toate gusturile și să prindă culoare parmezanul de deasupra.
Și-am servit, evident, cu o porție de cuș-cuș ca-ntotdeauna in our household. Și cu extra busuioc din cel pe care-l grădinărim la noi pe balcon.
♥ ♥ ♥ & put some parm on it,