retete

Cotlete de porc cu mere și ceapă

cotlete de porc

Toamna încep să adun rețete cu mere din motive evidente. Ajung în piață și văd mere-n toate zările și-mi dau seama că ele-mi sunt acel prieten pe care nu-l sun atât de des, dar pe care mă pot baza oricând și oricum. Chiar și după acele luni de absență. Chiar și după ce nu i-am înapoiat banii împrumutați. Căruia nu i-am zis la mulți ani de onomastică. Căci îmi răspunde și-mi vine imediat în ajutor.

Așa că am făcut acum, la început de toamnă, o tură de cotlete de porc frumos rumenite, ascunse-n pături de mere și ceapă. Una din combinațiile alea clasice care te scot din încurcături. O mâncare caldă și ușor dulceagă cât să reinforce căldura preparatului ăstuia de făcut în just one pan.

Am folosit așa:

  • patru cotlete de porc, fără os
  • două mere 
  • o ceapă galbenă
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 200 ml supă de legume
  • 1 lingură muștar Dijon
  • rozmarin
  • cimbru
  • sare, piper

Am încins tigaia mea cast iron cu uleiul de măsline și-am dat față cotletelor de porc la foc mediu-mare. Câte 3-5 minute pe fiecare parte până când le-am gătit pe trei sfert și-au început să prindă culoare. Le-am scos apoi pe-o farfurie și le-am lăsat să se odihnească.

În aceeași tigaie am adăugat apoi încă puțin ulei și-apoi feliile de măr și ceapa tocată julienne. Le-am călit și pe ele încă 3-4 minute, amestecând des în ele. Le-au urmat apoi ierburile și condimentele: cimbru, rozmarin, sare și piper.

După încă 2 minute, am adăugat într-un castron mic supa de legume și muștarul și-apoi le-am adus și pe ele în tigaie, peste legume. Supa de legume a ajutat să curețe toate sucurile și bucățelele de carne rămase pe fundul tăvii, cele mai gustoase chestii din întreaga rețetă. Și-n cele din urmă am readus în tigaie cotletele de porc și le-am lăsat să se mai gătească între legume și supă pentru încă 4-5 minute, până când lichidul s-a redus la jumătate.

cotlete de porc

Și-am terminat cotletele în cel mult 20 de minute de când le-am pus prima dată-n tigaie. Cotlete suculente acompaniate de un amestec dulceag de măr-ceapă, servite lângă o veșnică porție de cușcuș, așa cum se practică la noi acasă.

♥ ♥ ♥ & warm fall food,

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.