retete

Crème brûlée sau prima mea experiență cu o torță

creme brulee

M-aș lăuda cu toate cărțile primite de ziua mea, dar am un alt cadou tare drag ce mi-a poposit în brațe zilele astea: o torță pentru creme brulee. Mi-o doream de tare mult și-am reușit să ajung cu wishlistul la ea, în sfârșit eliminând de pe listă chestii gen pierceing-uri în ureche, colecții de Margaret Atwood sau altele cele.

Și promit că n-am lăsat mult timp torța pe margine. Am încărcat-o cu gaz, m-am jucat nițel cu ea aprinzându-mi noile lumânări de la Ikea și-n cele din urmă am pus-o de-un creme brulee. Pentru că am un mare împătimit de creme brulee în casă și cumva urma să-ndeplinesc două dorințe deodată.

Am folosit cam așa:

  • 450 ml smântână pentru frișcă
  • 75 ml lapte cu grăsime 3,5%
  • 5 gălbenușuri de ou
  • 1 păstaie de vanilie
  • 55 grame zahăr tos
  • plus extra zahăr pentru caramelizat

Am început cu gălbenușurile: le-am transferat în vasul mixerului și le-am bătut împreună cu zahărul tos timp de 1-2 minute, cât să obțin un amestec pufos care să-și mai piardă din culoarea intensă împrumutată de la gălbenușuri.

Într-o crăticioară mică am transferat smântâna de frișcă, laptele și păstaia de vanilie despicată pe jumătate și curățată bine de semințe. Am aprins focul sub crăticioară și l-am lăsat să-mi încălzească amestecul cât să înceapă să-mi apară bule de fierbere pe marginea vasului.

Am stins repejor focul și-am turnat amestecul de ou și zahăr încet, peste cel de lapte, amestecând continuu. Tot amestecul de creme brulee obținut l-am trecut apoi printr-o sită fină, cât să scap de orice rămășițe din lapte și de bucățile de păstăie rămase.

L-am turnat în ramekin-urile pregătite, iar pe ele le-am așezat apoi într-o tavă adâncă. Am completat cu apă călduță tava până când am acoperit ramekin-urile de două degete și-am dat tava cu totul la copt,

colaj creme brulee

Cuptorul era preîncălzit la 180 de grade și-am lăsat budincile să se coacă vreme de circa 35 minute, cât să se închege, dar să-și păstreze starea gelatinoasă-n mijloc. Le-am lăsat apoi la răcit și la final, 30 de minute mai târziu, am mai presărat un praf de zahăr și l-am caramelizat cu torța.

Și-uite așa am făcut primul meu creme brulee, un desert fin și aromat cum n-aveam habar că pot mâinile mele să scoată. Și-am să mai încerc câteva variante de creme brulee cu fructe, you can betcha.

♥ ♥ ♥ & caramelized everything,

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.