Raftul bunicii m-a provocat să pregătesc o rețetă perfectă pentru după sărbători, sățioasă ca toate gustările cozy de peste iarnă și cu o făină altfel: făină integrală din grâu, cu un aport crescut de fibre, proteine și vitamine. Tot la Raftul bunicii se desfășoară o campanie unde puteți câștiga premii deosebite, ca să gătiți cu spor și mai multe preparate delicioase. Nu ratați ocazia, până la sfârșitul lunii.
Așa că am pregătit o porție mare de brioșe cu brânza mea favorită din ultima perioadă – Gruyere – și confit de usturoi. Le-am gustărit așa cum sunt, iar o a doua porție le-am mâncat la micul dejun, lângă un ou ochi moale și o salată proaspătă cu roșii, ceapă și telemea. N-am cuvinte să vi le mai recomand, așa că mai bine vă las direct rețeta.
Promit să revin în curând și cu rețeta confitului, trebuie să vă pregătiți cu răbdare și foarte multe căpățâni de usturoi curățate!
Ingredientele pentru 8 – 10 brioșe din făină integrală:
- 225 grame făină integrală Raftul bunicii
- 1 lgț zahăr
- ½ gț sare
- ½ lgț praf de copt
- ½ lgț bicarbonat de sodiu
- 35 grame unt moale, la temperatura camerei
- 1 ou
- 330 ml lapte bătut
- 120 grame brânză Gruyere rasă
- 3-4 linguri confit de usturoi
- cimbru proaspăt mărunțit
Mod de preparare:
Am încălzit cuptorul la 180 de grade Celsius și am pregătit o tavă de brioșe, unsă bine cu unt pentru ca viitoarele brioșe aperitiv să nu se lipească de ea.
Într-un bol, am amestecat ingredientele uscate – făina integrală, sarea, zahărul, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Într-un bol separat, am bătut untul cu oul până s-au amestecat bine.
Apoi am început să transfer amestecul de făină peste acesta, amestecând și adăugând pe rând câte o tură de făină și lapte bătut. Nu recomand să turnați dintr-o singură mișcare toată făină sau tot laptele bătut. O să vedeți pe parcurs dacă compoziția mai cere făină dacă este prea umedă sau mai cere lapte bătut dacă este prea uscată.
Am adăugat apoi și brânza rasă, confitul de usturoi și cimbrul proaspăt mărunțit și am mai amestecat o dată, până când am omogenizat toată compoziția.
Am turnat toată compoziția în tavă și am dat-o la copt pentru 30 – 35 de minute sau până trece cu succes de testul scobitorii.
M-au surprins brioșele pregătite cu făina integrală, sunt realmente mult mai sățioase și mai bogate în gust. Cât despre combinația de gusturi, liber la creativitate. Aș începe clar cu o brânză care să se topească ușor și-aș lăsa apoi imaginația să zburde pe orice tărâmuri culinare doriți!
S-avem poftă!