Rar gătesc ceva care intră direct în repertoriul de weekend brunch, dar s-a întâmplat tura asta de soufflé-uri cu brânză Gouda și mi-am schimbat părerea. Sunt asemănătoare cu budincile Yorkshire, extra pufoase în interior și cu o coajă crocantă și plină de aromă.
Ingrediente pentru aproximativ 20 – 22 de soufflé-uri:
- 150 grame de brânză Gouda, dată pe răzătoare
- 6 ouă, albușurile și gălbenușurile separate
- unt și făină pentru tapetat formele de copt
- 60 grame unt
- 60 grame făină
- 400 ml lapte degresat 1,5% grăsime
- 1 praf de sare, 1 praf de piper și 1 praf de nucșoară măcinată
Pentru aluatul acestor souffle-uri, am preparat întâi baza unui sos alb. Într-o crăticioară mică, am topit pe foc mediul untul și-am adăugat făina și un praf de sare. Am ținut pe foc și am amestecat continuu pentru două minute și-apoi am început să încorporez laptele câte puțin până când l-am adăugat pe tot.
În acest timp, amestecul ajunge la textura și grosimea unui sos bogat, care acoperă bine spatele unei linguri. Ca să testezi că ai ajuns la textura potrivită, poți trasa cu degetul pe spatele lingurii. Dacă sosul nu se scurge, ai ajuns în punctul în care trebuie. La final, cu focul stins, se adaugă piperul și nucșoara după gust.
Cu sosul abia tras de pe foc, am adăugat rapid brânza rasă și gălbenușurile, adăugate unul câte unul.
Separat, albușurile le-am bătut treptat de la viteză mică la viteză mare la mixer, până când două minute mai târziu, am ajuns la o textură ca de bezea puternică. Treptat, am încorporat din amestecul cu gălbenușuri în albușurile bătute, amestecând ușor cu un tel ca să păstrez aerul din aluat.
Am pregătit ramekin-urile cu unt și făină din belșug – ca să mă asigur că o să pot scoate souffle-urile cu ușurință din vase după copt. Am încins cuptorul la 180 grade Celsius și am copt apoi gogoșelele pentru 27 – 30 de minute. La final, souffle-urile au crescut frumos și au format o crustă aurie.
Noi am servit majoritatea dintre ele calde, proaspăt scoase din cuptor, când aroma de Gouda din bucătărie îmi făcea genunchii să-mi tremure. Dacă vi se par cam multe, cred că rețeta poate fi cu ușurință înjumătățită fără să afecteze gustul sau forma pufoșenilor.