retete

Cozonac sărat cu cheddar, mozzarella și susan negru

Cozonac Raftul Bunicii

Cozonacii nu au fost niciodată punctul meu forte. Mi-a fost cumva mereu teamă să intru în aceste rețete date din generație în generație, să greșesc timpii de dospire sau să fac alte mișcări de începător și să supăr pe cineva pentru că nu fac lucrurile așa cum se fac ele, tradițional.

Dar lucrurile nu sunt nici pe jumătate atât de serioase atunci când ai făina de cozonac potrivită lângă tine. Așa că mi-a ieșit și mie un cozonac aperitiv gata de scos pe masa de sărbători, umplut cu brânzeturi și susan negru prăjit ușor în tigaie. Înainte să trecem la povești, vreau să vă spun că rețeta este gândită în colaborare cu Raftul bunicii, pentru campania . Vă povestesc despre campanie mai multe la finalul postării, acum să trecem la lucruri serioase și tare gustoase.

Cozonac cu cheddar, mozzarella și susan negru

Ingrediente:

  • 200 ml lapte ușor încălzit
  • 8 grame drojdie uscată
  • 360 grame făină superioară 000 pentru cozonac Raftul bunicii
  • 60 grame unt moale, la temperatura camerei
  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 100 grame cheedar ras
  • 100 grame mozzarella
  • 100 grame cremă de brânză
  • 20 grame de susan negru, prăjit

Mod de preparare:

  1. Pentru aluat, dizolvăm drojdia în laptele ușor încălzit, într-un castron, și lăsăm deoparte pentru 10 minute, cât se activează drojdia.
  2. Deasupra adăugăm făina pentru cozonac, untul, zahărul, sarea și gălbenușul de ou.
  3. Se amestecă bine ingredientele până ce formează un aluat ușor lipicios și apoi frământăm pentru 5-10 minute extra, până când devine elastic și neted.
  4. Lăsăm aluatul la crescut pentru 1-2 ore, până se dublează în mărime, preferabil într-un loc cald din casă.
  5. După ce a crescut bine, dezumflăm ușor aluatul cu degetele și îl răsturnăm pe o suprafață de lucru unde îl întindem sub forma unui dreptunghi.
  6. Pe aluat presărăm apoi brânzeturile rase, amestecate cu crema de brânză și semințele de susan.
  7. Rulăm apoi aluatul ca pe o buturugă și sigilăm bine capetele, împăturindu-le marginile sub restul aluatului.
  8. Cu un cuțit zimțat, de pâine, tăiem ușor aluatul în jumătate, pe lungime, cât să rezulte două fâșii de aluat. Cu grijă, le suprapunem la mijloc și răsucim pe lungime până avem o împletitură pe toată lungimea aluatului de cozonac. Formăm o coroniță din el și unim capetele între ele. Dacă nu se lipesc cu ușurință, se pot umezi degetele cu apă pentru a crea un soi de lipici pentru capete.
  9. Cozonacul împletit vine pus într-o tavă întinsă, pregătită anterior cu hârtie de copt. Îl acoperim cu un prosop curat și îl mai lăsăm la crescut încă o dată, de această dată pentru 20-30 de minute.
  10. Între timp, încingem cuptorul la 220 de grade Celsius și coacem apoi cozonacul pentru 25-30 de minute, până când prinde o culoare frumoasă și face o coajă crocantă delicioasă, acoperită cu brânzeturi.

Sper să vă inspire să faceți și voi un cozonac sărat pentru sărbători, bun cald și ideal a doua zi, feliat, la micul dejun alături de diferite paste tartinabile și-alte bunătăți mai mult sau mai puțin tradiționale.

Acum, așa cum am promis, am revenit cu detaliile campaniei. Gătește și tu cu drag în perioada sărbătorilor și poți câștiga una din cele 50 de mașini de făcut pâine sau unul din cele 200 de seturi de gătit. Ca să participi în campanie, cumpără orice făină sau mălai Raftul bunicii, înscrie bonul fiscal , în formularul de participare și intri automat în tragerile la sorți.

Mult succes, mașina aia de pâine sună tare bine! 😊

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.