retete

Felii de lapte prăjite și tăvălite în zahăr cu scorțișoară

leche frita

Leche frita sau aceste felii de lapte prăjite și tăvălite în zahăr cu scorțișoară. Rețeta asta trona în folderul meu cu Saved recipes de pe Instagram. Alături de multe alte rețete inspirație de la Food52, să fim sinceri.

Pe mine m-a convins învelișul crocant care m-a dus cu gândul instantaneu la găluștele cu prune. Cât despre budinca de lapte felii, este moale, dulce și fină și mă duce și ea cu gândul la un desert iubit: pasteis de nata. Desertul pare să fie original din Spania, deci mi se pare că se trage exact de unde trebuie ca aromă și texturi.

O să fiu sinceră de la început, e un desert care are nevoie de măcar 2 ore de stat la rece. Deci durează ceva să-l faci. Dar merită fiecare minut din acele 2 ore de stat degeaba.

Ingrediente pentru 16 – 18 felii de leche frita:

Pentru budinca de lapte:

  • 1 litru de lapte 3.5% grăsime
  • 120 grame zahăr tos
  • 120 grame amidon alimentar
  • 3 gălbenușuri de ou
  • coaja de la o portocală & coaja de la o lămâie
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1-2 bețe scorțișoară

Pentru prăjitul și tăvălitul feliilor de lapte:

  • 2 ouă, bătute
  • 50 grame amidon alimentar
  • 100 grame făină
  • 50 grame zahăr brun
  • 5 grame scorțișoară măcinată

Mod de preparare:

Prima parte a acestui leche frita constă în prepararea unei budinci din lapte, îngroșată cu amidon și aromatizată cu toate lucrurile bune.

Într-o cratiță adâncă, pui 850 ml din litrul de lapte la încălzit, alături de coaja citricelor, vanilie și bețele de scorțișoară. Lăsăm totul să se încălzească la foc mic și oprim apoi focul în momentul în care iese abur din lapte, dar nu a dat efectiv în clocot. Mai lasă câteva minute laptele la infuzat de arome și pescuiește apoi din lichid coaja fructelor și bețele de scorțișoară.

Separat, într-un castron mare, bați gălbenușurile cu zahărul, amidonul și restul de circa 150 ml de lapte rămas. Când ajungi la un lichid omogen, transferă puțin din laptele cald deasupra acestui amestec. Așa te asiguri că încălzești treptat ouăle și nu le transformi direct în omletă sub căldura bruscă a amestecului de pe foc.

Acum poți amesteca ambele lichide din nou și readu-le în oală, la foc mare, să se apropie de dat în clocot. Din acest punct, amesteci constant cu un tel pentru că lichidul se va închega în curând sub forma unei budinci.

Poți da focul la mediu și continuă să amesteci până când obții o cremă-budincă lucioasă, omogenă și bogată. Dacă o vrei lipsită de orice cocoloașe, poți băga puțin și blenderul vertical în ea. Eu consider că nu este nevoie, îi dă mai mult caracter desertului.

Pregătește o tavă adâncă, unge-o cu ulei de măsline și transferă budinca de lapte aici. Întinde-o într-un strat de cel puțin 3 cm înălțime, astea vor fi viitoarele tale felii de lapte de prăjit. Acoperă tava cu folie alimentară și pune-o la rece pentru cel puțin 2 ore.

Cât timp se răcește budinca, pregătește-ți stația de prăjit: un castron cu amestecul de făină și amidon, un alt castron cu ouăle bătute și un al treilea cu amestecul de zahăr și scorțișoară.

După ce budinca s-a răcit, taie cu un cuțit pătrate în tavă și pregătește-le pe o farfurie pentru prăjit. Fiecare felie de budincă de lapte va trece prin amestecul de făină, cel de ou, înapoi în cel cu făină și apoi se va prăji într-o baie de ulei de floarea soarelui bine încins. Trei minute pe o parte, alte 2-3 minute pe cealaltă, cât să iasă aurii și crocante.

Scoate-le pe o farfurie cu hârtie pentru a trage excesul de ulei și tăvălește-le apoi prin amestecul dulce cu scorțișoară cât încă sunt calde.

Eu am mâncat prea multe bucăți să pot recunoaște pe loc, iar restul ne-au rămas perfect pentru cafeaua de dimineață.

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.