
Zilele trecute, am adunat ad hoc idei de deserturi cu căpșuni, iar tăvălita cu cocos a apărut printre sugestii. Dintre toate sugestiile primite, asta a urcat un-doi sus pe lista mea și asta dintr-un singur motiv: mama mea nu a făcut niciodată tăvălite și nici nu se prea omoară cu alte prăjituri care, la rândul lor, se tăvălesc în valuri și valuri de cocos. Așa că ăsta a fost momentul meu de ”răzbunare”.
Ce ingrediente am folosit:
- 400 grame făină albă
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 și 1/2 linguriță praf de copt
- 1 linguriță sare
- 150 grame zahăr
- 150 ml ulei vegetal
- 2 lingurițe de extract pur de vanilie
- 50 grame untură, la temperatura camerei (se poate folosi unt ca înlocuitor, însă untura este responsabilă pentru cât de pufoase și moi ies prăjiturile – deci merită fâțâiala)
- 3 ouă mari
- 300 ml lapte bătut
- 200 grame nucă de cocos rasă
- 2 pliculețe de gelatină, preferabil cea colorată – roșie, pentru deserturi
- 200 ml apă fierbinte, 200 ml apă rece
- 200 grame dulceață de căpșuni
Ca mai orice rețetă de desert, am preîncins cuptorul la 170 de grade și am pregătit o tavă dreptunghiulară și adâncă cu hârtie de copt.
Într-un vas adânc, am amestecat făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul și sarea și le-am lăsat deoparte.
În bolul pentru mixer am transferat apoi uleiul, untura și vanilia și le-am amestecat până când am obținut un lichid omogen. Deasupra acestora, am adăugat ouăle – pe rând – și am continuat să mixez după fiecare ou, la fel, până am obținut un amestec omogen și fin.
În acest punct, în vasul cu ingredientele umede vin adăugate concomitent amestecul de făină și laptele bătut. Eu am adăugat făina în trei părți și laptele bătut în două părți, asigurându-mă că las făina pentru ultimul pas. Așa am putut aproxima din ochi dacă aluatul meu mai cerea făină sau nu. Imediat ce aluatul a rămas fără cocoloașe, l-am transferat în tava de copt și l-am dat la cuptor pentru 35 de minute sau până când trece testul scobitorii.
Urmează apoi un joc al răbădării – aluatul trebuie bine răcit pe blatul din bucătărie, iar mai apoi dat la congelator pentru 1 – 1 și 1/2 ore pentru a răci bine de tot viitoarea prăjitură. Sau mai degrabă o poți scoate când ești gata să prepari gelatina de căpșuni pentru ”tăvălire”.
Pentru gelatina de căpșuni, am dizolvat cele două plicuri de gelatină în 200 ml de apă fierbinte, într-o crăticioară, pe foc mic. După ce gelatina s-a dizolvat integral, am adăugat deasupra 200 ml apă rece și dulceața de căpșuni și am continuat să mai fierb amestecul pentru încă 2-3 minute, până când dădea semne că se încheagă.
La final, am scos prăjitura din congelator, am tăiat-o în cuburi și am început ”tăvălirea”. Cu un vas cu gelatina de căpșuni de o parte și un altul plin cu cocos ras în cealaltă, am tăvălit cuburile de prăjitură întâi prin amestecul de căpșuni, iar apoi le-am rostogolit prin nuca de cocos până când au adunat un strat gros de fulgi pe ele.

Prăjiturile astea se păstrează bine la frigider pentru circa o săptămână, dar eu zic că cel mai repede se duc într-o seară de filme cu prietenii. 🙂