retete

Mini Pavlova cu lemon curd si fistic

mini pavlova

Zilele trecute am încercat primul meu lemon curd și-a ieșit atât de bun încât a trebuit să-i coc ceva bun să-i țină companie. Pavlova am mai copt în trecut, așa că de data asta mi-am propus să încerc și primele mele mini Pavlova pe care să le pot mânji artistic cu cremă și să le pot apoi presăra și mai artistic cu fistic.

Ce ingrediente am folosit (pentru Pavlova):

  • 6 albușuri de ou
  • un praf mic de sare
  • 250 grame zahăr
  • 3 lingurițe amidon alimentar
  • 1 și 1/2 lingurițe oțet de vin alb
  • 1/2 linguriță vanilie măcinată

Ce ingrediente am folosit (pentru lemon curd):

  • 3 gălbenușuri de ou
  • 3 lămâi bio, cărora să le poți folosi coaja
  • 50 grame zahăr
  • 50 grame unt
  • 3 linguri amidon alimentar
  • + 50 grame fistic sărat, spart în blender

În ordinea numerelor de pe tricou, am început cu lemon curd si apoi m-am trezit cu cele trei albușuri rămase extra care au contribuit la Pavlova. Pentru lemon curd, am amestecat zahărul și amidonul într-un bol mic și am adăugat deasupra puțină apă rece, cât să îmi ajungă să fac o pastă din aceste ingrediente.

Separat, am pus 275 ml de apă la fiert într-o cratiță medie și am ras deasupra coaja de la trei lămâi bio. Atenție să nu razi și partea albă de sub coaja lămâii căci aia are un gust amar pronunțat și nu o vrei în lemon curd. De la aceste trei lămâi am stors și sucul, pe care l-am adăugat apoi peste pasta de zahăr, amidon și apă.

Pe măsură ce apa începea să dea într-un clocot încet, am început să torn pasta și să amestec constant până când amestecul începe să se îngroașe. Când a început să arate a cremă, am dat focul la mic, am adăugat cubul de unt și apoi câte un gălbenuș, pe rând, gătind crema pentru încă un minut pe foc. La final, am mutat crema de pe foc, am lăsat-o la răcit și-am transferat-o într-un borcan sterilizat. Ca să o consumăm cu lingura direct din borcan sau ca să o adăugăm la vreun desert.

Aici intră în scenă Pavlova. Rețeta mea practic este rețeta Nigellei, făcută-n cantități mai mici și cu mai puțin zahăr. Nu mă prea împac cu Pavlova excesiv de dulce. Întâi, într-un mixer cu stativ, am pus la bătut cele șase albușuri cu un praf de sare la viteză medie, până când am obținut o textură similară cu o bezea încă moale, care formează vârfuri moi pe capătul telului. Din acest punct înainte, am continuat să bat albușurile și am adăugat treptat câte o lingură de zahăr, încet, până când l-am încorporat pe tot și am obținut un soi de bezea lucioasă, satinată și care-și menține forma.

Din bezeaua obținută, am format cercuri de viitoare Pavlova pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Eu le-am turnat cu ajutorul unui poș improvizat – punguliță + un vârf rotund. Dar le poți forma și doar cu o lingură, mai freestyle. Am încercat să le fac cât de cât un crater în vârf – ca să pot pune apoi lemon curd pe post de lavă, haha, glume de pasionat de geografie.

Cuptorul l-am încins întâi la 180 de grade, iar în momentul în care am dat bezelele la copt – am redus temperatura la minimum la care îl poate cuptorul meu cu gaz – aproximativ 100 grade Celsius. Și-am copt Pavlova așa timp de 30 de minute, fără să deschid deloc ușa cuptorului între timp. Iar după ce am stins focul din cuptor, bezelele au mai stat acolo încă 30 de minute, cât să se usuce perfect. Știu că toată treaba asta ar fii mai multă știință și mai puțin ghici dacă aș avea un cuptor electric, dar mai avem puțin până ajungem și acolo.

Cu Pavlova răcită și lemon curd gata, am decorat bezelele cu cremă și cu mult fistic sărat – căci ador combinația de dulce și sărat – și asta a fost povestea minunățiilor. Marea mea întrebare este despre fructul din care urmează să fac următorul meu curd – fructul pasiunii sau mango?

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.