Am pregătit zilele trecute un curry vegan și mi-a depășit toate așteptările – mult mai reușit decât orice curry cu pui sau creveți pregătit până acum. Bine, l-am acompaniat și de o tură de pâinici naan calde și nu i-am mai dat nicio șansă. Așa că am să las mai jos rețetele pentru curry și pentru pâinci și-am să încep să număr zilele până când o fi în ordine să mai fac o tură.
Ingredientele pentru 3-4 porții de curry:
- o ceapă medie, tocată mărunt
- 3 căței de usturoi, trași prin presă
- 1 linguriță de ghimbir ras
- 2-3 linguri de ulei vegetal
- 400 g năut în conservă
- 400 ml lapte de cocos, cu cel puțin 50% cocos
- 250 grame ciuperci champignon, tăiate felii
- 1 lingură pudră curry
- 1/2 lingură paprika afumată
- 1 linguriță de boabe de coriandru, opționale – doar că mie-mi place aroma lor de numa-numa
- 1 ardei gras roșu, tăiat fâșii
- 1 ardei gras galben, tăiat fâșii
- 200 grame spanac
- 10-15 roșii cherry, tăiate în jumătăți
- sare și piper, după gust
Cum se prepară:
Într-o cratiță înaltă, am pus la călit, în uleiul vegenal, pe foc mediu, ceapa, ghimbirul și usturoiul pentru 2-3 minute, cât să înceapă să se gătească și să se combine aromele. Dacă se lipesc de fundul cratiței, se poate adăuga câte puțină apă pentru a subția amestecul.
Am adăugat apoi năutul bine scurs și spălat și feliuțele de ciuperci și am continuat să gătesc ingredientele pentru încă 5 minute, la foc mediu. Condimentele – boabele de coriandru, paprika și curry-ul – le-am amestecat separat într-un mojar și le-am adăugat apoi și pe ele în amestecul de pe foc.
Am adăugat apoi în oală laptele de cocos, ardeii fâșii și-am condimentat după gust cu sare și piper. Am mai gătit încă 5 minute și-am văzut repejor că mă apropii de o cină super rapidă. La final, am stins focul sub cratiță și-am adăugat spanacul bine spălat și roșiile cherry și-am mai amestecat o ultimă dată ca să se combine toate elementele.
Ingredientele pentru 6-8 pâinici naan:
- 450 grame făină pentru pâine
- 1 lingură de sare
- 1 lingură praf de copt
- 200 ml lapte
- 100 ml iaurt
- 1 ou
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță amestec de ierburi uscate: oregano, rozmarin, cimbru, coajă de lămâie
- un cub de unt
- 2-3 căței de usturoi
Cum se prepară:
Am amestecat într-un vas făina, praful de copt,sarea și amestecul de ierburi uscate. Într-un altul, ingredientele umede – laptele, iaurtul, oul și lingurița de zahăr.
În vasul cu ingredientele uscate, am făcut un locșor în mijloc și-am adăugat tot amestecul umed, pe care l-am încorporat apoi în făină și l-am amestecat până ce am obținut un aluat destul de umed și lipicios.
Aluatul l-am transferat pe o suprafață ușor unsă cu ulei și am continuat să-l frământ până când a devenit elastic și fin – și sub forma asta l-am lăsat, acoperit, la odihnit cât am terminat de făcut curry-ul.
Am încins cuptorul la 220 de grade și m-am reapucat apoi de pâinici. Aluatul l-am transferat înapoi pe suprafața de lucru și l-am împărțit în 7-8 pâinici egale, nu mai țin minte exact câte au ieșit, dar undeva pe-acolo. Și fiecare bucățică de aluat am rulat-o individual cu făcălețul într-o oarecare formă alungită sau formă similară cu o lacrimă, cu o grosime nu mai mare de 0,5 cm. La suprafața pâinicilor, am apăsat ușor cu buricele degetelor ca să mă asigur că nu o să am pâinici care să se umfle neregulat și care să se ardă în cele din urmă.
În cuptorul încins, am pregătit o tavă cu hârtie de copt și-am început să coc câte două pâinici deodată, întoarse pe la jumătatea timpului de copt, maxim 5 minute în total. Ar fi bine ca în momentul ăsta să nu le mai scapi din ochi până când se termină toate de copt. Iar la final, dacă te simți extra fancy, topește și tu untul, unge-l pe deasupra pâinicilor și freacă cățeii de usturoi pe toată lungimea naan-urilor. Sau – desigur – dă-le de lucru lângă curry-ul delicios de mai sus.