Am făcut o frittata tare îndestulătoare în weekend și mi-a plăcut să am și-n zilele următoare câte o felie pentru prânz sau cu orice altă ocazie mă mai rodea stomacul. E tare simplă de făcut și e plină ochi de ingredientele tale preferate – a mea conține o tură generoasă de ”ce mai avem rămas prin frigider” plus o brânză bună de capră – dar e atât de personalizabilă încât oricine își poate găsi o combinație pe plac.
Pentru o frittata generoasă, de 4-6 porții, am folosit:
– 6 ouă
– un dovlecel
– o ceapă galbenă, de preferat una mică
– două fire de ceapă verde
– un ardei gras galben
– două mâini de spanac proaspăt
– 50 grame parmezan ras
– 200 grame brânză veche de capră
– puțin ardei habanero for an extra kick
– puțin busuioc proaspăt, că mai aveam nițel în ghiveci
– 2 linguri ulei de măsline
– sare și piper
Întâi și-ntâi, am încins cuptorul la 200 de grade Celsius pentru că frittata se face jumătate din timp pe aragaz, jumătate din timp în cuptor.
Am mutat operațiunea apoi la aragaz, unde într-o tigaie de fontă am pus la încins uleiul de măsline. Am călit întâi ceapa, ardeiul iute și ardeiul gras, pe foc mediu, vreme de 4-5 minute, până când au dat semne că se înmoaie. Am adăugat apoi dovlecelul tăiat cuburi, spanacul tocat puțin și busuiocul l-am adăugat pe de-a întregu’ – și am continuat să gătesc legumele încă 3-4 minute.
Într-un castron mare, am bătut ouăle cu sare și piper după gust, iar apoi am adăugat la amestec parmezanul rămas de la o porție clandestină de paste dintr-o oarecare seară. Am turnat amestecul peste tigaia cu legume, trasă de pe foc, și deasupra am presărat bucăți din brânza de capră și ceapa verde tocată mărunțel.
Am dat frittata la cuptor pentru circa 10 minute și-am terminat-o apoi, la broiler, pentru ultimele 2-3 minute, cât să devină aurie și crocantă. Am servit-o aproape fierbinte cu niște sos țigănesc deasupra, căci deh, puțină iuțeală extra nu are cum să-i facă rău.