retete

Paste cacio e pepe cu năut crocant

cacio e pepe cu naut

Dacă e vreo rețetă cu care să începi anul, aia este probabil una clasică de paste precum cacio e pepe, o carbonara sau o tură de bolognese cu ragu făcut de la zero. Ei bine, eu m-am lăsat inspirată de Alex Ainouz de la Alex the French guy cooking și-am încercat să fac un cacio e pepe cremos care să complimenteze orișice altceva vrei să pui lângă. În cazul meu, o porție de năut crocant călit în ulei de măsline, usturoi și asezonat cu puțin busuioc proaspăt.

Pentru patru porții din pastele astea cu năut, am folosit:

– 300 grame orecchiette

– 40 grame unt

sare

piper proaspăt râșnit

– 150 grame parmezan ras

– 100 grame brânză pecorino

– 300 grame năut, din conservă

– 2-3 linguri ulei de măsline

– 2 căței de usturoi

– o mână de busuioc proaspăt

Cum se prepară:

Pastele separat, năutul separat, abia la final se reunesc și formează o familie fericită.

Eu am folosit de data asta năut la conservă – căci nimeni nu poate să jure cu mâna pe inimă că-i face plăcere să fiarbă năut, let’s be honest – și l-am spălat bine și l-am lăsat la uscat complet înainte să-l călesc.

Într-o tigaie, am încălzit puțin uleiul de măsline și-am perpelit acolo năutul alături de cei doi căței de usturoi zdrobiți, sare și piper. Am călit toată treaba vreo 5-6 minute, până când năutul s-a dat de gol că-i făcut – era golden și crispy și genial de scos din tigaie și servit la o porție de Netflix & chill. Am stins focul, am adăugat busuiocul tăiat grossier și-am terminat de preparat partea de năut din rețetă.

Separat, într-o oală cu 2 litri de apă, am fiert pastele cu sare, confirm instrucțiunilor de pe pachet. Eu am ales intenționat orecchiettele pentru că-mi imaginau că o să facă pereche bune cu năutul rotunjior, dar evident că merge combinat cu orice tip de paste ai în casă. După ce am terminat de gătit pastele al dente, le-am transferat în tigaia în care am pregătit năutul, alături de bucățica mea de unt. Am lăsat untul să se topească, moment în care am adăugat brânzeturile și le-am lăsat 1-2 minute extra pe foc ca să devină un sos cremos, perfect cât să acopere pastele. La final, am adăugat sare și piper după gust – cu accent pe piper – partea de pepe din cacio e pepe – și-am încheiat distracția.

Am servit o porție de paste cu năut pe loc pentru că efectiv nu ai cum altfel să le faci cinste pastelor ăstora altfel decât să le mănânci pe loc.

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.