
Dacă e vreo rețetă cu care să începi anul, aia este probabil una clasică de paste precum cacio e pepe, o carbonara sau o tură de bolognese cu ragu făcut de la zero. Ei bine, eu m-am lăsat inspirată de Alex Ainouz de la Alex the French guy cooking și-am încercat să fac un cacio e pepe cremos care să complimenteze orișice altceva vrei să pui lângă. În cazul meu, o porție de năut crocant călit în ulei de măsline, usturoi și asezonat cu puțin busuioc proaspăt.
Pentru patru porții din pastele astea cu năut, am folosit:
– 300 grame orecchiette
– 40 grame unt
– sare
– piper proaspăt râșnit
– 150 grame parmezan ras
– 100 grame brânză pecorino
– 300 grame năut, din conservă
– 2-3 linguri ulei de măsline
– 2 căței de usturoi
– o mână de busuioc proaspăt
Cum se prepară:
Pastele separat, năutul separat, abia la final se reunesc și formează o familie fericită.
Eu am folosit de data asta năut la conservă – căci nimeni nu poate să jure cu mâna pe inimă că-i face plăcere să fiarbă năut, let’s be honest – și l-am spălat bine și l-am lăsat la uscat complet înainte să-l călesc.
Într-o tigaie, am încălzit puțin uleiul de măsline și-am perpelit acolo năutul alături de cei doi căței de usturoi zdrobiți, sare și piper. Am călit toată treaba vreo 5-6 minute, până când năutul s-a dat de gol că-i făcut – era golden și crispy și genial de scos din tigaie și servit la o porție de Netflix & chill. Am stins focul, am adăugat busuiocul tăiat grossier și-am terminat de preparat partea de năut din rețetă.
Separat, într-o oală cu 2 litri de apă, am fiert pastele cu sare, confirm instrucțiunilor de pe pachet. Eu am ales intenționat orecchiettele pentru că-mi imaginau că o să facă pereche bune cu năutul rotunjior, dar evident că merge combinat cu orice tip de paste ai în casă. După ce am terminat de gătit pastele al dente, le-am transferat în tigaia în care am pregătit năutul, alături de bucățica mea de unt. Am lăsat untul să se topească, moment în care am adăugat brânzeturile și le-am lăsat 1-2 minute extra pe foc ca să devină un sos cremos, perfect cât să acopere pastele. La final, am adăugat sare și piper după gust – cu accent pe piper – partea de pepe din cacio e pepe – și-am încheiat distracția.

Am servit o porție de paste cu năut pe loc pentru că efectiv nu ai cum altfel să le faci cinste pastelor ăstora altfel decât să le mănânci pe loc.