retete

Curry indian de pui: Chicken korma

chicken korma

Sunt fan declarat al curry-ului japonez, fără prea multe alte tentative de curry. Asta însă s-a încheiat aseară când am făcut un curry indian de pui, așanumitul chicken korma. Am ales pulpe de pui cu os pentru un curry plin de aromă și am pus suficientă smântână cât să-mi iasă un sos dens, bogat și inedit de gustos. Suficient cât să-mi schimbe atitudinea ceva ceva reticentă pentru mâncarea indiană ce-o aveam până acum.

Korma se poate prepara cu ce tip de carne vrei sau chiar o versiune vegetariană – eu am făcut-o cu ce o fac indienii mai bine – cu carne de pui și-am schimbat iaurtul natural cu smântâna ce-o aveam deja în casă. În rest, am avut condimentele toate la îndemână – turmeric, boia dulce și garam masala – așa c-a fost oportunitatea perfectă să sparg gheața.

Ingredientele folosite:

 • 6 pulpe superioare de pui, cu os și fără piele
 • 60 grame caju
 • 40 grame semințe de mac alb 
 • 6 cepe de mărime medie
 • 150 grame smântână
 • puțin ulei de măsline
 • 1 linguriță turmeric pudră
 • 1 linguriță de boia dulce
 • 1 linguriță de garam masala
 • pastă de harissa sau fulgi de chili
 • sare

Curry-urile indiene sunt o combinație faină de sos dulce și picant, totuși păstrând multă aromă la iveală, fără să fie acoperită de prea mult chili sau – în cazul meu – harissa. Dacă ești fan de mâncăruri dulci-picante precum e și mâncarea chinezească – ia notițe la korma de mai jos.

Într-un castron micuț, am transferat nucile de caju și macul – eu am folosit jumătate de cantitate de mac alb și jumătate din cel negru – cum aveam prin cămară – și le-am acoperit cu 100 ml apă călduță și le-am lăsat la înmuiat pentru 20-30 de minute.

În timpul în care nucile și semințele au stat la înmuiat, am tocat grosier ceapa și-am călit-o ușor într-o tigaie adâncă, cu puțin ulei de măsline, până am caramelizat-o ușor. Ceapa am transferat-o apoi în vasul blenderului, împreună cu nucile de caju și semințele de mac. Am tras ingredientele la blender până am obținut o pastă nici prea groasă, nici prea lichidă – o poți ajusta cu extra apă călduță dacă ți se pare mult prea densă.

Pasta obținută am adus-o înapoi pe foc, în aceeași tigaie în care am călit ceapa inițial. Deasupra, am adăugat 100 grame din smântâna pusă deoparte pentru rețetă. Pe când curry-ul începea să bolborosească, am adăugat toate condimentele și am ajustat sosul cu sare. În final, am adăugat pulpele de pui în curry, am dat focul la mic spre mediu, am acoperit tigaia cu un capac și am lăsat totul să se gătească vreme de 40-45 de minute, cât să fie pătrunsă carnea.

chicken korma

La final, am stins focul și-am adăugat ultimele linguri de smântână rămase și o mână de pătrunjel tocat – absolut opțional. L-am servit pe o porție de orez sticky, dar îmi imaginez că la următoarea porție vegetariană o să prepar și niște bulgur drept garnitură.

 

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.