retete

Lava cake cu caramel sărat

lava cake cu caramel sarat1

Nu-s eu mare consumatoare de trend, dar în secret am iubit și-am ales întotdeauna opțiunea aia șod de caramel sărat. Sunt cumva în limbă după dulcele sărat, bine potențat și cu o aromă foarte puternică. Iar caramelul sărat are toate componentele astea: dulce, sărat, aromat, bogat, indiscret.

Și m-am mai pomenit eu întrecut cu variante de caramel sărat, dar nu cu combinația de borcane cu care m-am trezit acasă: caramel sărat de la Fructos.ro, un sos 100% natural cu zahăr, smântână, unt și sare și salted caramel coconut bliss de la Farmacia cu Plante, un amestec dens de fulgi și ulei de cocos cu gustul specific caramelului sărat. Practic minunăția aia la puterea a doua.

Așa că n-am mai stat mult pe gânduri și-am pus două ramekin-uri la făcut lava cake.

Pentru două porții, am folosit cam așa:

  • 150 grame ciocolată neagră cu 70% cacao
  • două ouă
  • 2 linguri de zahăr de cocos
  • 3 linguri de făină
  • 1/2 linguriță esență de vanilie
  • 2 linguri de crema de cocos cu caramel sărat (ce poate fi înlocuită cu aceeași cantitate de ulei de cocos sau 30g unt)
  • 3 linguri de caramel sărat 
  • puțin unt pentru ramekin-uri
  • sare de mare, pentru decor

Am încins cuptorul la 200 grade Celsius și mi-am pregătit ramekin-uri: le-am uns bine cu puțin unt și le-am pudrat apoi în interior cu făină cât să mă asigur că lava cake-ul va ieși întreg din vas la finalul timpului de copt.

Pentru compoziție, am început prin a topi la bain marie ciocolata neagră și cele 2 linguri de cremă de cocos cu caramel sărat până am obținut o ciocolată densă și lucioasă. Am lăsat crema să se răcească ușor și-am adăugat apoi în vas zahărul de cocos, esența de vanilie și cele două ouă. Am bătut bine amestecul cu un tel până am ajuns la o compoziție omogenă. Am adăugat la final făina și-am încorporat-o ușor până m-am asigurat că e toată amestecată și nu mai am cocoloașe.

Am turnat apoi aluat în cele două ramekin-uri, însă doar până la jumătatea vaselor. Cu o linguriță am făcut o mică adâncitură în aluat și-am pus acolo caramelul sărat, ca apoi să-l acopăr cu restul de aluat rămas până ce am umplut ramekin-urile. Le-am dat apoi repejor la cuptor pentru 11-13 minute, cât să mă asigur că prăjitura e complet coaptă de jur împrejur.

lava cake cu caramel sarat2

Le-am scos de la cuptor, le-am lăsat 5 minute să se răcească-n vase și-apoi le-am răsturnat pe farfurii, gata de atac. Am mai adăugat și niște sare de mare grunjoasă, dar asta e doar o mișcare pe care un entuziast de sare ar mai fi făcut-o în punctul ăsta. Și da, eu sunt un entuziast de sare.

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.