retete

Monkey bread cu usturoi și pătrunjel

tear and share cu usturoi si patrunjel

Eu nu fac tare des pâine, dar atunci când o fac, ai face bine să crezi că e pâine impregnată în unt cu usturoi și pătrunjel, ok? Am comis zilele trecute o monkey bread sau o tear and share, un soi de pâine făcută din mai multe chifle mai mici lipite între ele cât să fie apoi ușor de servit și un locșor potrivit ca să adaugi topping-uri. Stai așa că explic mai multe în rețetă.

Am folosit:

  • 400 grame făină din grău
  • 7 grame de drojdie uscată
  • 10 grame sare de masă
  • 275 ml apă
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • 1 ou
  • 1 cubuleț de unt
  • 3 căței de usturoi
  • o mână de pătrunjel

Aluatul l-am pregătit într-un bol mare în care am adăugat făina, sarea și drojdia. Am adăugat treptat apa până când aluatul a început să se închege și l-am trecut apoi la mixerul meu pentru pâine, unde l-am frământat 8-10 minute. Te poți opri când ai un aluat elastic, fin și compact, care cere tot vreo 10 minute de frământat și în cazul în care o faci cu propriile mâine. L-am transferat într-un castron curat, uns cu puțin ulei de măsline și l-am lăsat la crescut, acoperit, pentru o oră și jumătate, timp în care ar trebui să se dubleze în mărime.

După ora asta și jumătate, am scos aluatul și l-am transferat pe o suprafață curată cât să-l mai frământ puțin și să scape de aerul suplimentar pe care l-a adunat. Din aluatul meu am tăiat aproximativ 9 părți egale, cu diferența că o bucată a fost menită să fie puțin mai mare decât restul – bucată care urmează să ajungă în centrul pâinii. Așa că aveam opt bucăți de aluat pe la 60 de grame și o bucată mare de aluat pe la 140 de grame, dacă stă cineva ca mine cu cântarul în față cât face pâine.

Mi-am ales un vas ceramic rotund – în lipsa unei tăvi de forma asta – și-am uns-o bine cu puțin ulei de măsline. Mi-am format chiflele, ciupind aluatul spre interior și aranjându-le cu mâinile într-o formă cât de apropiată posibil de chiflă rotunjioară. Le-am aranjat apoi în vas, plasând-o pe cea mai mare în mijloc și pe cele mici în jurul ei, ca petalele unei flori, cu puțin spațiu lăsat între ele, loc în care o să dospească din nou pâinea.

Am acoperit vasul și l-am lăsat pentru a doua oară la crescut, într-un loc călduț, pentru încă o oră. Chiflele au crescut din nou și și-au găsit la fix loc în pâine, umflate și lipite între ele. Am bătut un ou și-am uns chiflele cu amestecul de ou și apoi le-am dat la cuptor, la 220 de grade Celsius, pentru 20-25 de minute, în funcție de cât de repede ți le coace cuptorul. Cât mi-au stat chiflele la cuptor, am topit untul, am pisat usturoiul și-am tocat pătrunjelul și le-am lăsat să se infuzeze între ele.

tear and share cu usturoi

Pâinea a ieșit de la cuptor aurie, crocantă și-am turnat repejor untul topit și aromatizat peste ea, cât să pătrundă în toate locșoarele dintre chifle. Treaba este ideală de servit caldă și crocantă, așa cum e, dar și cu un unt cu miso întins cât e încă caldă, dacă mă întreabă cineva și pe mine.

 

 

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.