retete

Brunch: Variantă de Shakshouka

shakshouka

De când cu nasul tot mai des vârât în meniurile de brunch de prin oraș, am observat că nu există locșor care să nu servească Shakshouka, cu varianta Shakshuka, un preparat cu ouă poșate într-un fel de tocană picantă de legume cu roșii, ardei și-altele cele. Și s-a potrivit de minune cu prima mea săptămână acasă și-un brunch la care visam să-l pregătesc în weekend, cât să compenseze pentru toate celelalte zile petrecute la pat, în nu mai multă companie decât o carte și-un film.

Am făcut un pic de research despre Shakshouka, chiar dacă anterior am ales-o și eu din meniuri ici și colo. Ouăle sigur le găsești în ea, dar la legume e o-ntreagă enciclopedie de rețete: iar ardeii grași, ardeii iuți, roșiile, ceapa și usturoiul sunt cele mai răspândite. La fel de nelipsit ca ouăle este și chimionul și un tip de brânză, pudra cayenne și pudra de turmeric, cu marea mențiune că e totuși un preparat tare ajustabil după ce-ți place. Deci nu e loc de nicio strictețe culinară aici.

Eu am folosit:

  • 3 ouă
  • 300 ml roșii în conservă
  • un bulb de fenicul
  • un ardei gras roșu
  • o ceapă
  • patru căței de usturoi
  • 150 grame brânză feta
  • pudră chimion
  • pudră cayenne
  • fulgi de chili
  • sare
  • paprika afumată
  • pătrunjel proaspăt

Mi-am tocat întâi legumele: feniculul, ardeiul și ceapa și le-am călit într-o tigaie adâncă termorezistentă. După 7-8 minute, pe când acestea au început să se înmoaie, am adăugat roșiile în conservă cu tot cu suc, usturoiul tras prin presă și brânza feta sfărâmată cu mâna. Și-am lăsat să se gătească la foc mediu încă 4-5 minute, după care am ajustat gustul cu toate condimentele pe care mi le-am pregătit, după gust. Adică picant bine de tot, să nu ne mai ascundem după borcanul de chili.

În momentul când tocana începea să prindă formă, am făcut cu o lingură 3 cuiburi între legume și am spart câte un ou în fiecare dintre acestea. Și-am transferat apoi tigaia la cuptor, la 200 de grade, pentru 7 minute, cât să se gătească ouăle, dar să rămână gălbenușul moale și ideal de mâncat cu pâââine.

shakshouka2

Și-apoi am mâncat cu pâine. Și cu mâna. Arar și cu furculița. Dar în principal cu multă pâine proaspătă cu coaja aurie.

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.