retete

Granola cu sare de mare și ciocolată neagră

granola cu cioco si sare

Îmi place la nebunie să merg la cumpărături, la cele de mâncare. Îmi place mult mai mult decât cumpăratul de haine și puțin mai puțin decât cumpăratul de farfurii sau gadgeturi, dar tot îmi place tare tare mult. Am însă un singur sector din supermarketuri care nu-mi aduce mereu satisfacție: raionul de cereale.

Și-asta pentru c-am descoperit cândva cerealele mele ideale, un balans perfect de ciocolată, ovăz și nuci, iar la 5-6 luni de relație ele mi-au fost retrase de pe piață. Dacă e să luăm în calcul faptul că aventura asta dulce a avut loc acum mai bine de trei ani și extra-faptul că de-atunci nu mi-am mai găsit niciun soi de cereale 100% pe plac, ei bine, am o mărturisire: am ajuns să-mi fac singură cerealele și e supercalifragilisticexpialidocious.

E o combinație de ovăz, migdale, pudră de cacao și ciocolată extra dark și habar n-aveam că e atât de ușor să-mi fac singură cerealele. Sau că le pot pune câtă ciocolată vreau. Sau că pot fi în control când vine vorba de cantitatea de zahăr ce-o bag în mine în fiecare dimineață, la 7 AM, fără greșeală. Este o descoperire pentru care încă mă bat pe umăr, la 3-4 ore de când granola mea a ieșit din cuptor.

granola cu cioco si sare

Am folosit cam așa (totu-i ajustabil și totu-i relativ):

  • 250 grame fulgi de ovăz (de la Solaris)
  • 50 grame fulgi de cocos (de la Solaris)
  • 4 linguri semințe de chia (de la Solaris)
  • 3 linguri de zahăr de cocos (de la Solaris)
  • 100 ml sirop de agave (de la Solaris)
  • 5 linguri pudră de cacao (de la Solaris)
  • 40 ml ulei de cocos (de la Solaris)
  • 50 grame fulgi de migdale
  • 1 lingură sare de mare (eu am folosit sare de Sicilia)
  • 90 grame ciocolată neagră, ruptă în chuncks tare mici

Cum se face?

Am început cu setările la cuptor: 180 de grade. Și-am trecut la amestecat, într-un bol, ovăzul, fulgii de migdale, cocosul, semințele de chia, zahărul de cocos, sarea de mare și pudra de cacao.

Am încălzit într-un castronel mic uleiul de cocos și siropul de agave și le-am adăugat și pe ele peste restul ingredientelor. Mie mi-a plăcut textura granolei, dar dacă preferi lucrurile ceva mai mărunțele, poți să le treci pe toate repejor prin robotul de bucătărie.

Eu n-am făcut asta și-am trecut la pasul cuptor. Toată granola răsturnată într-o tavă adâncă și dată la cuptor, la 180 de grade, pentru 20-25 de minute, cu o tură de amestecat totul pe la jumătatea coacerii. Am lăsat apoi toată granola la răcit și-am îmbogățit-o la final cu bucăți de ciocolată neagră și încă puțin de sare de mare. Ce-a ieșit? O granola nu prea D U L C E, dar C R O C A N T Ă, C I O C O L A T O A S Ă și puțin S Ă R A T Ă.

granola cu cioco si sare

Se poate păstra în borcane închise etanș pentru câteva săptămâni sau mai bine de-o lună la frigider. Și se consumă dimineața, ca mic dejun sau la prânz, seara și-n orice alt moment în care ai chef de-un snack ce-i pune capa stomacului tăi care cere ceva bun.

♥ ♥ ♥ & homemade crunch,

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.