retete

Budincă cu banane

budinca cu banane

Recapitulare. Am în casă un entuziast al bananelor. De la cuvântul banană i se trage chiar și-o poreclă. Consumă banane indiferent de celelalte fructe ce-or fi prin sezon și nu se lasă. E îndârjit. Și câteodată mă tot lovește câte o intenție frumoasă. De ziua lui i-am făcut un tort cu banane și caramel, un bannoffee cake, cu ajutorul lui Cezar de la BaKings. Dar ca să vă dovedesc că țin la el și înafara zilei lui, i-am făcut în urmă cu o săptămână și-o budincă cu banane.

Budinca asta se dorea a fi budincă de banane, nu doar cu banane, dar asta nu înseamnă că mă voi opri aici. Voi găsi o cale să-i fac și budincă conținând banane, dar până atunci ne vom mai bucura de rețeta asta o vreme. Am făcut-o cu o conservă întreagă de lapte condensat luat la reducere de la magazinul meu rusesc preferat. Prea se aliniaseră toate astrele și toate vasele ca să nu le dau ascultare.

Și-am folosit:

  • trei banane, tăiate în felii
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 40 grame făină
  • un praf de sare
  • 650 ml lapte
  • 400 ml lapte dulce condensat
  • esență de vanilie
  • 4 pachete de napolitane cu vanilie
  • trei albușuri de ou
  • 50 grame zahăr

Și mi-am pregătit o crăticioară cu pereți înalți în care mi-am tras prin sită făina și sarea. Am adăugat apoi laptele, laptele condensat și gălbenușurile. Am dat drumul și la foc în cele din urmă – foc mediu – și-am ținut și amestecat constant treburile vreme de 8-10 minute, până când s-a îngroșat amestecul.

Am tras crăticioara de pe foc și-am amestecat și puțină esență de vanilie în viitoarea mea budincă.

Separat mi-am pregătit două castroane termo-rezistente – tu îți poți alege un singur vas suficient de mare – și am tapetat fundul acestora cu un strat de felii de banană. Am turnat apoi un strat de budincă de vanilie, aproximativ o treime din totalul budincii obținute. Am completat cu un strat de napolitane rupte și-am revenit cu straturile de banană – budincă – napolitane. Ultimul strat l-am lăsat intenționat pe cel de budincă, iar ultimele napolitane le-am presărat doar pe marginea castroanelor, cât să se doar vadă nițel sub bezea.

Am zis bezea? Sigur am zis și bezea. Pentru că am făcut o bezea. Albușurile, zahărul, mixer, cinci minute, până când bezeaua ta formează vârfuri țepene și nu se mai mișcă neam din castron. Iar bezeaua asta am aranjat-o apoi peste budincile mele, very messily. Messily studiat, desigur.

budinca cu banane

Apoi mi-am dat castroanele cu budincă la cuptor – circa 25 de minute, la 160 de grade Celsius. Și le-am lăsat acolo până când bezeaua s-a întărit și-a început să prindă culoare. Ar fi trebuit să le las apoi 30 de minute la răcit, dar nu vă pot recomanda asta când noi eram deja până la coate în budincă în intervalul ăla de 30 de minute.

♥ ♥ ♥ & banana desserting,

laura logo

2 Comments

  1. Draga Laura,

    iti urmaresc blog-ul si pagina de facebook de cateva luni bune. recunosc ca pana acum nu am incercat sa prepar niciuna din delicioasele tale bucate (ba nu gasesc timp, ba nu gasesc ingredientele…scuze penibile, stiu :D), insa iti citesc de fiecare data articolele (in special cele in care scrii despre prajituri intrucat sunt o mare mancacioasa de dulciuri :P). Inghit in sec every time si imi zic….gata! delicatesa asta e musai sa o pregatesc si imi salvez pagina in bookmark….Am tinut tare sa iti ca imi place cum iti descrii retetele 🙂

    Promit ca la prima reteta pe care o voi face anunt cu trambite pe site 😀 (ma tenteaza budinca aceea de cocos…I am the worst cocosholic).

    Faci o super si megadulce treaba! Sa o tii tot asa ca sa am si eu ce sa citesc cu drag >:D<
    Pupici!

    1. Dragă cocosholic Ana,

      Mă bucur că ți-ai făcut timp să îmi scrii și sper să fie la fel și cu budinca aia de cocos. Merită efortul. Și evident că te aștept să îmi zici cum a ieșit. Documentat foto & everything.

      Hugs

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.