retete

Supă indiană de conopidă

Cum dă anotimpul rece, cumpăr legume grele. Cumpăr conopidă, vinete, zucchini, varză de Bruxelles sau doar varză. Dar recent am luat conopidă. Sunt mare fan al buchețelelor de conopidă și broccoli și n-am să stau deoparte de ele toamna și iarna – când pot face supe bogate-n legume și smântână sau tocane picante și aromate. Mai fac și pasta bake cu multe brânzeturi – mai ales că acum am reușit să pun mâna și pe prima mea bucată de Provolone. Dar și pastele alea – tot încărcate cu bucăți de legume precum cele pomenite mai sus și anexate în orice shopping list din perioada asta.

Și-am dres conopida într-o supă de inspirație indiană. Am tolănit-o lângă o ceapă și-un cartof și am lăsat-o să bage un Bollywood cu semințe de fenicul, chimen, picănțeli de ordin ghimbir și picănțeli de ordin chili și-altele cele. Cam așa:

  • o conopidă medie în mărime, de aproximativ un kilogram, spălată și tăiată în buchețele
  • două roșii mari, decojite și tăiate cuburi
  • 2 cartofi mari, decojiți și tăiați în cuburi
  • o ceapă mare, tocată grosier
  • puțin ulei de floarea-soarelui
  • 1/2 linguriță de semințe de chimen
  • 1/2 linguriță semințe de fenicul
  • 2 linguri de ghimbir ras
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 linguriță de chimion pudră
  • 1/4 linguriță turmeric
  • un ardei chili tocat și el
  • sare de mare

Alege o oală adâncă și încinge trei linguri de ulei în ea. Odată uleiul încins, adaugă semințele de chimen și cele de fenicul și lasă-le să înceapă să pocnească și să-și elibereze aromele. Când încep să sară semințele prin oală, adaugă ceapa și cartofii și călește-le pentru 5-7 minute, cât să prindă puțină culoare. Adaugă apoi ghimbirul, usturoiul și ardeiul iute tocat.

Dă focul la mediu și continuă să-ți amesteci ingredientele. După câteva minute, adaugă condimentele pudră, conopida și roșiile și acoperă totul cu un litru de apă. Lasă supa să fiarbă și păstreaz-o apoi pe foc mic, la gătit, pentru încă 25-30 de minute, cât să se fiarbă bine toate legumele. Nu uita să-i ajustezi la final sarea și picănțeala.

Supa ar trebui să-ți fie gata în momentul ăsta. Poți să tragi o parte din ea la blender pentru o textură mai groasă sau poți să o lași așa cum e – eu am blenduit puțin conopida.

suăa indiana de conopida

Și-am servit-o la final cu o lingură plină de smântână și pătrunjel tocat. Ar fi mers și o porție de orez lângă – să fie all Indian. Sau, desigur, cu o porție de naan proaspăt. Și dacă tot faci naan, adu-mi și mie câteva, sărumâna. Și fac eu supa. Așa plină de arome și suflet cum e.

♥ ♥ ♥ & a sosit anotimpul supelor groase și gustoase, păzea,

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.