retete

Supă de fasole verde cu lapte

supa de fasole verde cu lapte

Luna asta am observat că m-ați vizitat mulți entuziaști de fasole verde / fasole galbenă, oricum – fasole proaspătă. Și mi-am adus aminte că niciodată nu v-am povestit de supa mea de fasole verde cu lapte. Și că for once trebuie să-mi ascult cititorii, căci nu prea știu să fiu civilizată la chestia asta.

Supa asta pe bază de lapte era stas la mine acasă, mă rog, la mama acasă, când eram mică și nu doar. Ea se face cu fasole verde proaspătă, dar și cu cârnați picanți și are ceva origini ungurești, dacă-mi aduc bine aminte din poveștile mamei. Ideea e că e tare gustoasă și nu este singura supă pe bază de lapte ce-o fac – dovadă că mi-s mare fan al acestori supici bogate-n gust și calorii. Ah, da, tre’ să încercați și supa asta cu cartofi și bacon – e preferata noastră pe vreme rece.

Acum, să revenim la fasolile noastre. Pentru o oală mare-mare, ai nevoie de:

  • 250 grame de fasole verde și 250 grame de fasole galbenă (sau 500 de grame dintr-un singur soi, eu aveam frigiderul plin de fasole și așa se explică mixul)
  • 1,5 litri de lapte
  • 400 grame de cârnați picanți
  • un ardei gras roșu
  • o ceapă mare
  • doi morcovi
  • sare, piper

Înainte de a te apuca de gătit oficial, spală și curăță fasolea, toacă mărunt ceapa, la fel și ardeiul gras, iar cârnăciorii și morcovii – rondele.

Acum, mama mea fierbe cam toate ingredientele separat înainte de a le trece în supă. Eu personal am fiert fasolea într-un litru de apă sărat, iar cârnăciorii feliuțe i-am tras la tigaie pentru vreo 10 minute, cât să prindă culoare și o crustă plină de gust.

Și-apoi am trecut efectiv la oala mea de supă unde am călit în puțin ulei ceapa, morcovii și ardeii pentru vreo alte 10 minute. Și de-aici înainte e drum drept, adică aduci în oală laptele, cârnăciorii și fasolea și le lași să se gătească în continuare, împreună, pentru încă o jumătate de oră, maxim 40 de minute. Ajustează-ți supa cu condimente, joacă-te și cu boia, dacă vrei, și adaugă liniștit niște pătrunjel sau leuștean dacă that’s your thing.

Și v-am spus poveste-așa despre cum se face supa mea. Pentru că da, practic e o supă îmbogățită cu câteva rădăcinoase, dar nu suficient cât să dea în ciorbă. Și e ușor dulce, așa cum știu eu să fac supele și ciorbele.

♥ ♥ ♥ & supe pe bază de lapte tuturor,

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.