Mhm, ați citit bine, tofu. Am vrut să-ncerc. Am mai încercat în trecut. Substitut de brânză în zilele de post, și ele tot din trecut. Acum, că am descoperit halloumi, Gouda și brânza de Năsal, nu mai pot să țin post. Nu mai pot să renunț la brânză vreodată. Ori bacon, dar noi vorbim de brânză / brânză falsă aici.
Revenind la tofu, nu am luat-o razna complet. Pentru că i-am dat și porc. Și l-am caramelizat ușor cu sos de soia și alte prostii. Și l-am gătit la wok. Practic, l-am acompaniat de lucruri bune și-a dat și el bine la poză, în final. Deci, dacă tu, porcul și tofu vă dați o întâlnire, uite cum se procedează.
De ce-ai nevoie:
- cca 900 grame cotlet de porc, tăiat în cubulețe demne de mâncat dintr-o îmbucătură
- 300 grame tofu simplu, tăiat cuburi și el, stors bine de zeamă și lăsat la uscat între șervețele
- 4-5 căței de usturoi
- puțin ghimbir
- o legătură de ceapă verde
- 150 grame caju
- 300 ml supă de pui
- 1 lingură de amidon alimentar
- 1 lingură de sos de soia
- 1 lingură de sos de pește
- 2 linguri de Sriracha
- puțin ulei pentru prăjit
La wok, dragi prieteni.
Ok, avem porcul tăiat cuburi, tofu tăiat și el cuburi. Pregătim o mică glazură pentru porc și tofu într-un bol în care amestecăm bine supa, amidonul, sosurile și sriracha după gust. Și-acum chiar ne mutăm la wok. Am încins focul sub el, am pus puțin ulei și-am perpelit 3-4 minute carnea de porc, cât să înceapă să prindă culoare. Când porcul se rumenește pe ici și colo, vin în wok și bucățile de tofu, dar și usturoiul și ghimbirul mărunțit grosier. Adică neglijient, fără prea multă atenție și clar nu prea mic căci se ard la focul intens cu care se gătește în wok.
După alte 3-4 minute, timp în care amesteci constant în wok să nu ți se prindă una-alta, adaugi și glazura pregătită înainte, dai totul în clocot și mai lași la gătit un minut extra, cât să se îngroașe sosul. De sare ai să vezi că nu mai ai nevoie, sosul de pește și cel de soia se ocupă de condimentat mâncarea pentru tine. Stingi focul și servești rapid pe un pat de orez fiert, dar și cu multă ceapă verde tocată și caju mărunțit deasupra.
E crocant, e gustos, e aromat, e rapid. Are tofu, are porc, împacă capra, împacă varza, are din toate câte puțin.
♥ ♥ ♥ & prânzu’ e gata în 15 minute,