retete

Salată cu vinete și roșii coapte

Știu, salatele se fac în principiu în anotimpurile înverzite. Dar eu am încălcat nițel regulile. Și n-am făcut salata de boeuf și nici salată de vinete. Deși vorba fie între noi, este tare posibil să comit un boeuf de Crăciun, tentația e mare și dorința de a-l face cu mulți castraveți murați e și mai mare.

Dar am făcut o salată în care-au domnit roșiile cherry și vinetele, cu-o mână plină de orez sălbatic și niște altele ce-am găsit prin casă. E o salată de-a mea, menită nu să îmi prostească stomacul, ci să-i mai domolează din tunete și fulgere.

Și m-a cucerit pentru c-avea și usturoi și o mână de busuioc proaspăt. A fost aromată, consistentă, tot ce-i poate restaura demnitatea, în ochii mei, unei salate. 

De ce-ai nevoie ca s-o faci și tu, dacă ți-a atras atenția:

  • 250 grame roșii cherry
  • două vinete
  • 200 grame rucola
  • 50 grame busuioc proaspăt
  • 40-50 grame de semințe de pin, prăjite în prealabil într-o tigăie, opțional
  • un cățel de usturoi
  • 200 grame orez sălbatic 
  • oțet balsamic
  • ulei de semințe de dovleac sau ulei de măsline
  • sare, piper

La treabă:

Am încins cuptorul pe la vreo 170 de grade, nu prea mult, am acoperit o tavă cu hârtie de copt și-am dat la căldură roșiile. Dacă vrei le poți tăia în jumătăți sau le poți lăsa întregi, așa cum sunt. Eu le-am lăsat la copt pentru vreo 30 de minute, până au prins culoare și-au început să lase din sucuri. Dar chestia asta depinde și de mărimea roșilor ce le ai, fii cu ochii pe ele.

Între timp, pune o cratiță cu apă pe aragaz și fierbe-ți orezul sălbatic până ajunge la stadiu de lipicios. Apoi e momentul să le scurgi bine-bine ca să fie ușor de folosit și amestecat în salată.

Vinetele le speli bine și le tai în cuburi. Sărează-le și scurge-le bine sucul ce-l lasă în urma lor. Apoi, într-o tigaie înaltă, dă bucățile de vinete la călit în puțin ueli de măsline, cât să devină aurii și toasty. După circa 10 minute, poți introduce în scenă și usturoiul tocat și condimentele.

La final, trage tigaia de pe foc, transferă vinetele într-un bol mare și adaugă-i pe rând roșiile coapte, semințele de pin prăjite pentru textură și aromă, orezul fiert, dar și rucola și busuiocul. Eu am tras o vinegretă din oteț balsamic și ulei de semințe de dovleac primit de prin Maroc, dar aici te poți juca cu ce ai tu chef – inclusiv niște alcool. ^_^

salata vinete rosii

Așa că dacă ai în plan o salată autumnală, tocmai ai terminat de lecturat cum să faci una. Și sper să-ți placă. Lemme know if you did. Să nu mă simt singură aici în oda mea pentru salată.

♥ ♥ ♥ și odă unei salate, da,
laura

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.