Cât am fost în spital și câteva zile post externare, am visat constant la două felii de toast cu unt și pate de porc. Ulterior, m-am riscat și mi-am mâncat pateul mult dorit, dar nu mi-am făcut pe de-a întregu’ pofta. Și, dacă vă aduceți aminte de kilele multe de carne de curcan pe care mi le-a trimis mama prin navetă, da, includeau și ficați din such called curcan. Mulți ficați. Așa că i-am pus la treabă ca să continui să-mi alimentez pofta anormală de pate.
Și, well, sunt mândră rău de el. Căci e unul dintre lucrurile alea pe care mereu le-am acceptat așa cum sunt, direct de pe raftul din magazin, în conservă, cu sau fără cheiță. Dar m-am dat pe brazdă și mi-am făcut primul pate acasă și de-acum nu mai dau înapoi. Și garantez că, după ce vă povestesc cum am făcut pateul ăsta, trec să mă documentez cum să fac unul din porc în care să strecor și niște streaky bacon.
De ce ai nevoie ca să faci două castoane de pate din ficat de curcan:
- circa 350 grame ficat de curcan
- o ceapă mare, tocată grosier
- două ouă fierte
- 6-7 linguri ulei de măsline
- mărar / pătrunjel / orice ierburi aromatice îți fac cu ochiul
- 3-4 căței de usturoi
- puțin unt
- sare, piper
Cum procedezi ca să pâté:
Începi prin a-ți spăla bine ficatul, urmând să-l usuci bine bine cu șervețele de hârtie și apoi să-l tai în bucăți mai mici încât să se gătească mai ușor.
Într-o tigaie adâncă, pune puțin unt și călește ceapa tocată în el. Pe când ceapa începe să prindă culoare, adaugă în tigaie ficatul și cățeii de usturoi, tocați nițel. Continuă să gătești ficatul pe foc mediu, până când devine maroniu și este doar ușor roz în interior, circa 8-10 minute. În fine, adaugă-ți mărarul/pătrunjel/iarba mâței și stinge focul.
Într-un robot de bucătărie sau într-un castron înalt, folosind un mixer vertical, combină amestecul de ceapă cu ficat, ouăle fierte, sare și piper după gust. Dă-i și mixează treaba, adăugând ulei de măsline după ochi, până când amestecul tău începe să semene a pâté.
Eu l-am decorat cu niște extra ceapă verde și am început să-l halim așa cald. Cu roșii și caș proaspăt. Și cu pâine. Și cu poftă.
Pont: Păstrează-ți pateul la frigider, acoperit cu folie alimentară și încearcă mult să-l consumi în maxim trei zile ca să nu dai în ceva boli și să-mi ceri să-ți plătesc spitalizarea.
♥ ♥ ♥ & cât de tare e că mi-am făcut singură pate??
Nu m am prins ce faci cu ouale fierte. Cand le adaugi???
Bună, Diana. Îmi cer scuze că-ți răspund atât de târziu. Ouăle fierte se adaugă direct în blender, când se transformă într-o pastă toate ingredientele. Hugggs!