instaglam / retete

Pizza Margherita homemade

pizza margherita

Hai să vorbim despre pizza. Că e oricum omniprezentă în viața noastră, însă nu pe-atât de des întâlnită în cuptorul nostru.
Și eu am fugit multă vreme de a face pizza în casă, amintindu-mi de cele făcute de mama cu un blat gros și o și mai groasă umplutură. Și cumva am fugit de asta, până am ajuns să fac o pizza a casei cu un blat super subțire și de cele mai multe ori doar cu sos de roșii și vreun tip de brânză – o clasică pizza Margherita.
Și dacă eu am făcut-o, o puteți face și voi. Și e chiar fun de făcut și se poate personaliza la infinit. Bacon, mozzarella, cârnați, parmezan, telemea, ou fiert, anșoa, măsline, busuioc, ciuperci, iarăși ciuperci, pui, porc și-orice alt animal sau alt ingredient ți-e în gând și-n poftă.
De ce ai nevoie pentru o pizza mică, probabil suficientă unui singur individ înfometat:

230 grame făină
1/8 linguriță drojdie uscată
1 linguriță sare de mare sau orice altă sare îți sare în ochi
2 linguri  de mălai
circa 200 ml apă
200 grame mozzarella
3-4 linguri de sos de tomate / roșii pasate / bulion / pastă de roșii / ce ai

pizza margherita Cum se face această pizza mică, probabil suficientă unui singur individ înfometat:
Întâi îți incingi cuptorul la 190 de grade și-apoi porți o conversație cu tine însuți. O pizza nu e chiar atât de grea de făcut și știi că n-are cum să-ți iasă rău. Adună-te și treci la treabă.
Într-un castron amesteci făina cu sarea, drojdia și mălaiul, urmând să transferi câte puțină apă și să începi să amesteci aluatul. Rezultatul final trebuie să fie o bilă compactă și ușor lipicioasă de aluat. Dacă ai timp – dar cine are zilele astea? – lasă aluatul să se odihneasca și să crească 2-3 ore. Dacă nu ai timp, întinde-l pe o suprafață presărată cu o mână în plus de făină și adu-l în forma în care vrei să-ți iasă pizza.
Eu am fugit de exemplul mamei, pizza dreptunghiulară, și mă tot chinui să îmi aranjez aluatul într-un rotund aproape perfect. Și îmi place să-i fac și margini ca să mă simt pițar adevărat.
pizza margherita Am mânjit aluatul cu sosul meu de tomate, am mai presărat și nițel piper și sare, am rupt fâșii a mea mozzarella și-am lăsat apoi pizza pe ”mâna” cuptorului, vreme de 25-30 de minute. Și ca să fiu sinceră până la capat, am mâncat-o la micul-dejun, că mi-s rebelă eu așa.
Deci, ești gata să înfrunți pizza?

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.