retete

Versiunea mea de ”Summer Rolls”

Aveam de mult timp în plan să fac summer rolls, dar aveam nevoie de-o anumită stare ca să mă apuc de fandoseala respectivă. Aveam foile de orez cumpărate, la fel și tăițeii de orez, legumele sunt oricum prezente prin cămară. Dar a fost nevoie de-o scurtă conversație cu un amic care să-mi zică să trec să fac summer rolls  căci acuși trece summer și gata, am și trecut la treabă.

Acum un scurt disclaimer. Țin tare mult ca rețetele ce le pun pe blog să fie alea bune, care-au dus la ăl mai bun gust și la a mai bună versiunea a preparatului respectiv. Iar la rulourile astea cu legume, inspirate de bucătăria vietnameză, am exagerat ușor cu cantitățile și tot ușor cu oțetul, nimic ireparabil.

Dar ca să nu pasez mai departe summer rolls cu mult oțet de vin alb, am să trec aici cantitățile care ar fi fost ideale ca treaba să fie ideală de-a întregul. Phew, gata, am conștiința curată.

De ce ai nevoie:

pentru rulouri:
15 foi de orez / hârtie de orez
150 grame de tăiței de orez
un morcov mediu în mărime
un ardei roșu, de asemenea mediu în mărime
doi castraveți românești / jumătate de castravete fabio, circa 100-150 grame, să zicem 🙂
cinci tulpine de ceapă verde
sare+piper

pentru dressing:

zeama de la o lime
două linguri de ulei de floarea soarelui
o lingură sos de soia
o lingură și 1/2 de oțet de vin alb
o linguriță de zahăr
o linguriță de ghimbir proaspăt ras
doi căței de usturoi

Cum se face: 

Întâi te ocupi de legume. Ideea e să le tai precum un bătrân chinez, care are tot timpul din lume de partea lui. Sub formă de bețe de chibrit, altă comparație nu-mi vine mai bine.

SAMSUNG CSCApoi pui tăițeii de orez și îi gătești precum scrie pe pachet. Ai mei sunt cumpărați de la Mega Image, de la colțul de produse orientale și-au avut nevoie de circa 5 minute să fie bine fierți.

Următorul pas: dressingul, unde combini efectiv tot: uleiul, sucul de la lime, sosul de soia, oțetul, zahărul, ghimbirul și usturoiul.

Acum că pașii 1, 2 și 3 terminați, urmează să combini tăițeii cu legumele și-apoi să torni dressingul deasupra. Fă-ți faci treabă prin casă vreo 15 minute, cât aromele se combină bine între ele.

După ce-ai revenit și-ai gustat amestecul, realizând că e numai bun și n-are prea mult oțel cough, cough, ești gata să asamblezi rulourile astea văratice. Uite cum arăta bancul meu de muncă înainte să mă apuc de rulat.

SAMSUNG CSCVei avea nevoie să ai la îndemână un bol cu apă caldă în care vei înmuia foile de orez, un prosop curat umectizat bine cu apă tot caldă și-un platou unde vei amplasa rulourile când sunt gata. În primul rând treci foaia de orez prin apa caldă și-o ții acolo până când a prins consistența unei foi de gelatină. O scoți ușor și-o muți pe prosopul umed. Acum e momentul să iei din compoziție și s-o plasezi în centrul foii și dă-i și rulează cum îți face ție cu ochiul. Eu le-am împachetat ca pe niște burritos, dar există multe variante interesante pe YouTube. Experimentează până-ți convine și-ai răbdare cu foile astea lipicioase. Vietnamezii lucrează cu ele since ever.

SAMSUNG CSC

Așa arată rulourile mele ușor oțetite. Mi-a mai rămas compoziție pe care mi-am rezervat-o pentru prânz, la muncă. Totul e bine când se termină cu summer rolls și, evident, cu bine.

Rețeta e simplă, asamblatul poate să dea ușoare dureri de cap, dar știi cum e, trebuie să faci în fiecare zi măcar un lucru de care ți-e frică. Iar eu am făcut ieri summer rolls. 🙂

Sper să vă inspir să gătiți și voi ceva înafara zonei voastre de comfort doar #pentrucă. Și-apoi să mă provocați și pe mine la altele. Așa cum a făcut-o și my old pal Kiki ce mi-a recomandat să încerc supă cremă de linte cu spanac și crispy bacon în loc de crutoane. Vedem săptămâna viitoare cum iese!

Weekend pe cinste.

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.