și pentru că-n casa noastră păstram rația mâncare – desert absolut normală, deloc înclinând spre deserturi, hai să o păstrăm la fel și pe blog.
pentru că am făcut niște fursecuri cu lămâie și ricotta, trecând peste teama mea de citrice-n prăjituri, și simt c-am redescoperit roata, telefonul sau apa caldă, ceva esențial, oricum.
sunt atât de simplu de făcut și parol că-s mai interesante și mai sofisticate decât veșnicele fursecuri. sunt demne de servit la un afternoon tea, îndrăznesc să spun, căci tot sunt prinsă zilele astea cu emisiunea The Great British Bake Off.
de ce ai nevoie:
400 grame zahăr
coaja rasă de la două lămâi
310 grame făină
o linguriță de sare și una de praf de copt
110 grame unt la temperatura camerei
două ouă mai mari
450 grame ricotta
circa 3 linguri de suc de la lămâie
cum se fac:
Castronul unu: amesteci zahărul cu coaja de la lămâie, lași deoparte. Castronul doi: amesteci făină cu sarea și praful de copt, lași deoparte. După calculele mele, într-un al treilea castron, unul generos mai mare, pui zahărul aromatizat și untul și începi să le amesteci cu mixerul.
După circa 3 minute, când amestecul e pufos și ușor, torni ouăle, pe rând, închegându-le bine. Urmează să adaugi ricotta și sucul de la lămâie. În fine, adaugi pe rând amestecul cu făină, încorporându-l bine de tot.
Încingi cuptorul la 200 de grade, pregătești tava cu hârtia de copt și începi să-ți așezi aluatul, cu ajutorul unei linguri, spațiind viitoarele fursecuri la 3-4 cm distanță. Eu am folosit drept măsură o jumătate de lingură, asta după ce la prima tură am exagerat și-am făcut niște fursecuri gigant.
Prăjiturele astea ar trebui să fie gata în circa 15-17 minute dacă cuptorul ți-e bine încins, însă te poți ghida și după cum arată. Ce ai de observat sunt marginile fursecurilor care trebuie să prindă culoarea aia aurie, demnă de patiserii cu renume sau de bucătăria mamei.
Nu uita să le lași la răcit circa 20 de minute. În perioada asta fursecurile se așează bine, chiar dacă inițial, când le-ai scos de la cuptor, ți-au lăsat impresia că nu-s coapte pe de-a întregul. Și nu uita nici să-mi zici cum ți-au ieșit.
Ne vedem data viitoare sau pe hashtag-ul #gatescmereuaici să mai bârfim și înafara blogului. Ta-ta.