retete

Fursecuri cu cocos și beurre noisette

câteodată, foarte rar, treci peste cheful de fursecuri cu fulgi de ciocolată și vrei altceva. iar pentru că eu am avut o vară plină de poftă de cocos – cu actually nuci de cocos cumpărate, greu de spart, aruncate de la etajul 6 în speranța că se sparg și alte aventuri – m-am gândit să fac fursecuri cu cocos de data asta.

eram gata să le fac în weekendul în care au venit ai mei părinți în București, însă vă puteți imagina că a fost un weekend oricum suficient de plin de mâncare și că n-am mai ajuns s-o fac. am tras însă într-o după-amiază Nutella lava cake și-a fost de poveste. 🙂

okai, să-i dăm bătaie, căci fursecurile astea tot au fost făcute în cele din urmă.

de ce ai nevoie:

200 grame unt
125 grame zahăr tos
145 grame zahăr brun
1 ou mare
nițică esență de vanilie
175 grame făină
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
200 grame de nucă de cocos uscată
nițică sare

 

cum se face:

prima dată facem acest beurre noisette, pe care l-am executat și eu în primă instanță și a fost un succes care m-a luat și pe mine prin surprindere. e un soi de caramelizare a untului. pui untul la topit într-o crăticioară, preferabil să-l tai cubulețe întâi pentru a se topi uniform și-l ții acolo, pe foc mediu, rost de 5-6 minute, amestecând continuu, cât timp untul trece de la solid – la lichid – la un lichid transparent – și-apoi începe să capete culoarea caramelului, un nutty brown. atunci îl ridici de pe foc și-l lași să se răcească complet.

odată ce untul ți-e făcut noisette  și s-a și răcit bine, e timpul să-l dai la mixer, împreună cu cele două tipuri de zahăr. după ce amestecul a devenit pufos, e timpul să adaugi oul și apoi 1/2 linguriță de esență de vanilie. îți recomand să te joci chiar și cu esența de migdale, dacă te simți aventuros, dar ai grijă la cantitate, căci asta din urmă e mult mai puternică. I should know!

separat îți pregătești făina cu bicarbonatul și nițică sare, cât cuprinzi între degete, iar amestecul de ingrediente uscate vine încorporat în cel umed adăugând câte jumătate o dată. repetă procedeul cu nuca de cocos – 100 grame, amesteci, alte 100 de grame, amesteci.

acum ți-e gata aluatul fursecurilor și inevitabil te vei apuca să guști din el și să te întrebi ce rezistență ai la stomac cât să-l consumi gol. treci peste acest moment, pregătește o tavă cu foaie de copt, încinge bine cuptorul la 180 de grade și e momentul să-ți formezi biluțele de aluat, cam cât o nucă adevărată, nu de cocos, în mărime. le așezi la 2-3 cm distanță pe foaia de copt, le apeși marginile ușor, cât să se prinză că trebuie să arate ca niște cookies  la final și apoi le dai la copt, abia după ce cuptorul s-a încins bine-bine. și le abandonezi acolo pentru maxim 13 minute, întorcând tava la jumătatea timpului. stai cu ochii pe ele, cât să nu devină prea aurii, așa cum mi-a ieșit mie prima tură.

le lași la răcit 3-4 minute, timp în care pui altă tură la copt – căci ai aluat cu nemiluita.

după ce-ai terminat, scoate o cană, fă-ți o cafea bună și înmoaie fursecurile în licoarea neagră. și viața e brusc mai frumoasă.

 

sper ca aceste fursecuri să-ți stăpânească și ție pofta de cocos. ne vedem în secțiunea de comentarii pentru că am și reparat-o, habar n-având că nu mai funcționează de luni bune. sau pe Instagram și Facebook, cu fotografii cu tone de coconut cookies, care mai arse, care mai mușcate, la hashtagul #gatescmereuaici.

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.