retete

”Lasagna” cu vinete și mozzarella

Postarea asta e ca și realitatea din bucătăria noastră: vegetariană! Sub nicio formă n-am renunțat la carne, însă mă văd cel mai des gătind chestii fără ea. Asta cel puțin în ultimele săptămâni, de când căldura asta ne cere să mâncăm doar apă și alimente cu și mai multă apă.

Rețeta asta imită lasagna la așezare, deci mergem pe numele ăsta. Constă în straturi de vinete, mozzarella și un sos delicios. Și e cam low cost, sinceră să fiu. Are toate atuu-urile, ce să mai?

De ce ai nevoie:

3 linguri de ulei de măsline
5 căței de usturoi (ori 3, na, să respectăm rețeta, căci nu te poți baza pe mine, căci eu n-am cu adevărat măsură la usturoi)
o ceapă mare-mare
500 ml suc de roșii
două vinete (eu am folosit vinete grafitti, sunt mult mai bune în rețete în care vrei să obții o textură cremoasă și o aromă puuuuuternică)
o bilă de mozzarella de 400 de grame
sare+piper

Cum se face:

În primul rând faci sosul. Toci ceapa mărunt și o dai la dinstruit într-o crăticioară, în uleiul fierbinte. După 4-5 minute în care s-a înmuiat ceapa, adaugi și usturoiul tocat mărunt, îl lași să se gătească un minut și apoi acoperi cu sosul de roșii. Ajustezi sarea și piperul și lași sosul să se gătească pe foc mediu pentru 20-30 de minute, cât să se îngroașe și să prindă gust de la ceapă și usturoi.

Când sosul e gata sau nu mai are nevoie de atenția ta completă, te apuci de vinete. Le speli și le feliezi pe înălțime, le ungi cu puțin ulei și le pui pe grill, câte 3-4 minute pe fiecare parte. Sarea și piperul vin abia după ce-ai scos feliile de vinete de pe grill. Acum ești gata de asamblat! 🙂

Pregătești tava pe care ți-o dorești, una cu pereți înalți și o ungi cu ulei. Eu mi-am folosit dispozitivul spray și sunt cool in my own way. Acum începi să așezi ”lasagna” asta. Inițial pui un strat de sos, apoi unul de vinete, unul de mozzarella rasă, un altul de sos, vinete, mozzarella, vinete, sos și mozzarella – ultimele două.

colaj lasagna vinete

Treaba se dă la cuptor pentru 25-30 de minute, la 200 grade Celsius, până când arată ca scoasă din reviste – bubbly, caldă, aurie, crocantă, aromată etc.

 

Va fi greu să nu bagi furculița-n brânza aia de deasupra, dar ai grijă deosebită. Frige pe cât de tare 200 de grade Celsius pot să frigă. Și e păcat să-ți arzi limba și să nu mai simți nimic pentru restul zilei. Pot să garantez. 

 

Nu uita, te aștept cu fotografii pe Instagram dacă faci vreuna din rețetele mele. Folosește hashagul #gatescmereuaici. PS. Aștept propuneri pentru noi alimente cu care ar trebui să experimentez mai des prin bucătărie. Orice. În special înafara zonei mele de confort. Chiar și carne, fie, am spus-o! 🙂

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.