Ascultați-mă: cheddar ras în aluatul de tartă sărată. Sau cum te asiguri că se mâncă toată tarta, fără crustă lăsată deoparte. Am văzut pe Food52 ideea asta și-am încorporat-o într-o tartă rustică cu morcovi picanți și mascarpone. Bună de brunch, lunch, mic dejun și snacking.
Ingrediente pentru o tartă de 35 cm:
Pentru aluatul de galette:
- 110 grame făină integrală (eu folosesc Raftul bunicii, mă știți!)
- 110 grame făină albă
- 140 grame unt rece, tăiat cuburi
- 100 grame cheddar maturat, dat pe răzătoare
- 50-70 ml apă rece rece
- 1/2 linguriță sare
Pentru umplutură:
- 400 grame morcovi, spălați și tăiați în sferturi sau jumătăți, cât să ajungă de aceeași grosime
- 2 linguri de miere
- 1 lingură de ulei picant (eu am mereu chilli crisp în casă, are votul meu negreșit)
- 150 grame mascarpone
- cimbrișor
- fulgi de sare Maldon
Extra:
- brânză feta pentru topping
- un ou bătut pentru uns tarta
Mod de prepapare:
Pentru aluat, am amestecat făinurile, sarea și untul într-un bol până când cuburile de unt au început să închege un aluat ca textura nisipului. Poți masa aluatul cu mâna, dar nu prea mult cât să topești untul integral de la căldura mâinii. Am adăugat deasupra și cheddarul ras și am început să încorporez treptat apa, până când a început să se lege aluatul.
Am transferat apoi aluatul pe un blat de lucru presărat cu făină și l-am mai frământat jumătate de minut. L-am adus în formă de disc, l-am învelit în folie alimentară și l-am lăsat la odihnit la frigider pentru o oră.
Într-un castron separat, am tăvălit morcovii în ulei, miere și fulgi de sare. I-am dat apoi la cuptor pentru 40 de minute, la 200 de grade, până când au ajuns să fie molcuți, dar nu 100% gătiți. Posibil să fie nevoie să-i întorci în tavă pe la jumătatea timpului, aruncă un ochi pe ei ca să nu se caramelizeze prea mult.
Cât încă mai avea timp la rece aluatul, am pregătit repejor și mascarponele cu cimbrișor tocat, practic baza de brânză a tartei.
Cu aluatul apoi scos de la rece, l-am întins pe blat într-un disc de circa 35-40 cm, am întins umplutura de brânză lăsând o margine de 2-3 cm nemânjită și apoi am așezat și morcovii glazurați deasupra. Marginile extra le-am rulat înapoi peste tartă și le-am încrețit ușor, știți voi, aspectul ăla de tartă rustică careless, dar atât de boemă și delicioasă.
Am uns tarta cu ou bătut și-am dat-o la cuptor, tot la 200 de grade, pentru 40-45 de minute, până a devenit aurie și frumos marmurată de cheddar și unt. Fiind o tartă ușor dulceagă de la mascarpone și morcovi, am presărat extra feta deasupra, dar și fulgi de sare.
Să fie cu bon appetit!