retete

Chifle suedeze cu sofran

chifle dulci cu sofran

Ca un oarecare pasionat de scandinavi – chiflele astea dulci suedeze cu șofran îmi sunt de mult pe lista to do. Doar că n-am avut tot mindsetul necesar ca să mă apuc de ele – deși mi-am cumpărat șofranul de la Crăciun. Dar mi-am luat o după-amiază liberă cât să-mi pun mintea cu ele și nu regret nimic. Astăzi de dimineață, când scriu rețeta și la trei zile depărtare de când le-am făcut, încă mi-am umplut fălcile cu chifle de astea ușor prăjite la prăjitorul de pâine și unse cu unt ușor sărat. Oh my world.

Ce ingrediente am folosit:

pentru pregătire:

– 1/2 linguriță de șofran

– 2-3 linguri de lapte

– 50 grame stafide roșii

pentru chifle

– 375 ml lapte, călduț

– 7 grame de drojdie uscată

– 200 grame zahăr

– 85 grame unt, topit și răcit

– un ou, bătut

– 900 grame – 1 kilogram de făină

– 1/2 linguriță de sare

– încă un ou și puțină apă pentru unsul chiflelor înainte de cuptor

Înainte de a trece la gătitul efectiv, am înmuiat firișoarele de șofran în cele câteva linguri de lapte călduț pentru a pregăti culoarea chiflelor, iar stafidele le-am înmuiat și pe ele într-o cană de apă caldă ca să le rehidratez.

Pentru aluatul de chifle, am început prin a pune drojdia la înflorit în laptele călduț, alături de două linguri de zahăr din întreaga cantitate de zahăr rezervată pentru chifle. În 5-10 minute, drojdia o să se activeze și o să înceapă să producă bule la suprafața laptelui, semn că este pregătită să crească aluatul de chifle. În amestecul acesta, am adăugat și amestecat apoi restul de zahăr, untul topit și apoi răcit ușor, oul bătut și laptele aromatizat mai devreme cu șofran.

Am adăugat apoi sarea și treptat făina, câte o cană pe rând, până când aluatul a început să prindă formă și să aibă o consistență ușor de frământat. Varsă aluatul pe o suprafață de frământat, ușor presărată cu făină și dă-i bătaie – 5-6 minute de frământat până când aluatul e omogen, ușor și fin. Când ajunge în acest stadiu, îl vei transfera într-un castron ușor uns cu ulei, îl vei acoperi și-l vei lăsa cel puțin o oră să crească la un loc călduț din casă.

După o oră de crescut, am răsturnat iar aluatul pe blat și l-am mai frământat puțin, cât să scot aerul din el. Apoi l-am tăiat în 24 de părți egale, ochiometric dar poți la fel de bine să și cântărești bilele de aluat – iar fiecare bucățică de aluat am început să o frământ individual și să o subțiez, sub forma unui batonaș de 10 centimetri. Pe când am terminat bucățile de aluat de rulat, le-am reluat încă o dată la rulat și le-am mai lungit cam până pe când le-am dublat în lungime și-am rămas cu niște șerpișori de aluat în lucru.

Din bucățile acestea de aluat am început să formez chiflele dulci, sub forma literei ”S”, rotind aluatul sub formă de melc la fiecare capăt și curbându-l puțin acolo pe unde-i vine talia. Între timp, stafidele hidratate și stoarse bine bine din apa în care au stat au venit inserate câte două per chiflă, în cei doi melci făcuți din capeții aluatului.

Cele 24 de chifle le-am așezat direct pe două tăvi de copt, pregătite cu hârtie de copt, și le-am mai lăsat încă 30 de minute la crescut. Între timp, am încins cuptorul la 190 de grade, iar după jumătatea de oră, le-am uns cu ou bătut cu o lingură de apă și le-am și pus la copt – câte 8-10 minute fiecare tavă de chifle.

În cuptor, chiflele nu au mai crescut, dar au prins repede crustă crocantă și s-au rumenit. Stai cu ochiul pe ele și poți chiar să răsucești tava la mijlocul timpului de copt în caz că ți-l știi cu probleme. Ei bine, după prima tavă de chifle scoasă de la copt, noi galopam chifle dulci și lăptoase, cu un miez galben ce se rupea fâșii fâșii. Și apoi am trecut repede la câte un cubuleț de unt vârât în mijlocul acestor chifle și ni s-a dus povestea așa.

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.