retete

Wafe din legume cu somon și capere

placinte legume

Mă joc de mai bine de un an de zile cu aparatul meu de gaufre și mi-am dat seama că niciodată nu m-am aventurat să fac altceva decât brunch-uri dulci cu el. M-am supărat pe mine pentru lipsa de imaginație și imediat am trecut la copt o porție de latkes sub formă de gaufre. Originar, latka este un soi de clătită din cartofi rași, amestecați cu făină, ou și oareșcare condimente. Clătituțele astea sunt similare cu hash browns, doar că de-o textură mai gumoasă, cu mai multă consistență. Iar aceste latka se servesc și ele originar cu diferite topinguri dulci precum zahăr pudră sau sărate – brânzică de casă sau câte o lingură dodoloață de smântână.

Ei bine, eu am trișat puțin și-am pregătit o tură de latka din mai multe legume rase. Și-apoi am mai trișat odată când n-am stat să le prăjesc, ci le-am tras doar în presa de gaufre și-am scăpat repejor basma curată cu cina. Dar rețeta-n sine e demnă și de trecut printr-o baie de ulei fierbinte, iar clătituțele servite așa cum le spune dicționarul explicativ al mâncărilor descrise: doar cu-n praf de sare pe deasupra.

Pentru gaufre/clătite, am folosit cam așa:

  • 2 cartofi albi, curățați de coajă și dați pe răzătoare
  • 1 zucchini, dat pe răzătoare
  • 1 ardei gras roșu, dat pe răzătoare
  • 1 ceapă galbenă, tocată mărunt
  • 3 morcovi, spălați și dați pe răzătoare
  • 3 ouă
  • 5 linguri de făină
  • sare, piper, fulgi de chili
  • și puțin ulei pentru prăjit

Și topping-uri:

  • somon afumat
  • smântână
  • capere
  • mărar tocat

Odată ce mi-am curățat și mărunțit toate legumele, totul a fost floare la ureche. Le-am transferat pe toate într-un vas, am adăugat apoi cele trei ouă bătute, făina și condimentele și-am amestecat. Aluatul pe care-l căutam arăta ca o compoziție de clătite, ușor mai groasă și mai densă din cauza legumelor pe care le conține. Dacă mai ai nevoie, mai adaugă făină sau puțin ulei, în funcție de cât de subțire sau dens ți-a ieșit aluatul la prima încercare.

Și treci la prăjit -fie într-o baie de ulei încins, fie-n aparatul de gaufre. Câte 2-3 minute pe fiecare parte, până când te faci cu niște wafe crocante pe margini și pufoase-n interior. Lasă-le la răcit până mai faci încă 2-3 în avans și-apoi treci și servește-le călduțe cu o lingură de smântână, câteva feliuțe de somon afumat, capere acrișoare și mărar tocat. Și dacă ai, spre deosebire de mine, aruncă și niște feliuțe de ceapă roșie ca să închei bâlciul în mare stil.

latkes din legume

Clătite și legume în aceeași rețetă? You are welcome,

 

 

 

 

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.