retete

Piure de cartofi cu ciuperci și parmezan

piure de cartofi cu ciuperci

Știi ce n-am mai revoluționat de mult? Ceva atât de banal, dar atât de repetabil într-o casă: piureul de cartofi. Sinceră să fiu, cred că cel mai consumat carbohidrat al nostru este cușcuș-ul, dar n-am să îmi dezmoștenesc cartofii. Și chiar îmi plac duminicile cu piure de cartofi, îmi aduc tare mult aminte de duminicile petrecute acasă la mama. Un piure pufos, cremos și cumva tare gustos așa, de sine stătător.

Așa că și eu am încercat să le fac tare gustoase și bogate-n gust. Cu lapte, cu unt, cu toate cele. Iar weekendul ce-a trecut am încercat chiar ceva mai mult: să-i adaug niște ciuperci trase-n ulei de măsline și o mână bună de parmezan proaspăt ras. Și-a ieșit un piure pe care aș fi putut să-l consum integral așa cum era, atâta era de bun și sățios.

Am folosit cam așa:

  • 500 grame cartofi roșii
  • 400 grame ciuperci champignon
  • 50 grame unt
  • 50 grame parmezan
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • sare și piper
  • mărar 
  • ceapă verde

Și-am gătit un absolut banal piure de cartofi, că mare filosofie n-a fost. Am pus la fiert cartofii în apă sărată, decojiți, spălați și tăiați în sferturi.

Cât timp cartofii stăteau la fiert, am pregătit ciupercuțele – curățat și tăiat felii – și le-am tras la tigaie în puțin ulei de măsline pentru 10-15 minute, cât să scadă în volum și să se gătească integral.

Pe când s-au terminat de gătit cartofii, i-am scurs bine de apa de fiert, păstrând puțin din aceasta într-o cană. Și am început să-i pisez cu un tel, adăugând peste ei apoi parmezan, ciupercile gătite, unt și condimente. Și-am continuat să bat piureul cu un blender vertical, cât să încorporez măcar 80% din ciuperci în piure.

Și gata era de servit, cu puțin mărar și ceapă verde tocată deasupra – cât să rupă din monotonia celui mai gri piure din lume. Gri, dar delicios.

♥ ♥ ♥ & make piure great again,

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.