retete

Brioșe ‘tiramisu’

briose tiramisu

Once upon a time făceam atât de des brioșe încât și logo-ul blogului mi-a devenit una cu ele – o imagine cu mine iubind o brioșică like there’s no tomorrow. N-am să-mi reneg istoricul de brioșică care aproape că m-a transformat într-una, însă știu o chestie: pentru o vreme nici nu voiam să mai văd muffins sau cupcakes, fie că-s ele într-o vitrină sau într-o ramă foto.

Însă am găsit pe marele www inspirație pentru încă o tură: brioșe inspirate de un alt desert – brioșe tiramisu. Cu cafea în aluat, cu o umplutură de cafea și încă un praf de cafea deasupra. Cât să nu-ți mai trebuiască o altă cafea for the day.

Am folosit așa:

  • 125 grame făină
  • 100 grame zahăr
  • 125 grame unt, la temperatura camerei
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 2 ouă

Am amestecat toate ingredientele în bolul mixerului meu cu picior, cel mai bun prieten din bucătăria mea întreagă, și 2-3 minute mai târziu aveam pregătit aluatul de brioșe. Să nu uităm partea de cafea: 1 shot scurt de espresso vine adăugat chiar la final, încorporat ușor cu o spatulă în aluatul pufos.

Am pregătit tava de brioșe cu hârtiuțele decorative și-am turnat aluatul în cele 12 forme, iar tava am dat-o la cuptor pentru 22-24 de minute, la 180 grade Celsius sau până când prăjiturile au terminat de crescut mari, frumoase și rumene în obraji.

Am făcut apoi o cremă de mascarpone pentru decorat și-am folosit așa:

  • 125 grame mascarpone
  • 70 grame unt
  • 250 grame zahăr pudră

Brânza mascarpone înlocuiește aici o tradițională cremă de brânză, însă aduce desertul și mai aproape de Italia. Am început să fac crema, bătând la mixer crema de brânză și untul pentru 2-3 minute. Inițial cele două s-au separat, însă de îndată ce-am adăugat zahărul pudră am și văzut primele semne ale unei creme decorative pufoase și bogate.

Și cât am așteptat să mi se răcească brioșele, am făcut repejor și o cremă de cafea drept umplutură:

  • 100 ml smântână pentru frișcă
  • 2 lingurițe zahăr 
  • 2-3 linguri espresso

Crema asta se face cu multă răbdare, trecând iar toate ingredientele prin mâna mixerului. În 3-4 minute de mixat, am avut o cremă aerată, dar ușor lichidă, aromată tare a espresso.

briose tiramisu

Cu trei ingrediente pe mână, am trecut la montat brioșicile. Întâi le-am scobit pe fiecare în mijloc și locul format l-am umplut cu crema de cafea, apoi am șprițat un moț de cremă de mascarpone și-am mai aruncat cu praf de stele pe deasupra. Mai exact un praf de cacao și cafea.

Niște drăgălășenii. Pentru cei ce iubesc brioșele, pentru cei ce iubesc tiramisu, pentru cei ce iubesc cafeaua.

PS. Se mănâncă acasă căci nu se comportă prea frumos la transportatul de ici către colo. Vă promit eu.

♥ ♥ ♥ & deserturi de făcut într-un weekend leneș,

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.