Luna asta s-a întâmplat și-o pizza cu ceva dulce extra. O pizza-n casă cu prosciutto și piersici trase la grill, cu o dulceață caramelizată acolo unde grătarul încins și-a lăsat urma. Iar eu, om care n-acceptă ananasul pe pizza, vă promit c-a fost bună și că e de repetat.
E o pizza foarte proaspătă și cu arome egal de proaspete – prosciutto crudo scapă fără să vadă cuptorul, busuiocul e verde și tare potent, iar piersicile-s în plin sezon și plină glorie.
Pentru aluat – veșnicul meu aluat de pizza-n casă – am folosit cam așa:
- 300 grame făină
- 200 ml apă călduță
- 3 linguri ulei de măsline
- 1/2 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- 5 grame drojdie uscată/10 grame drojdie proaspătă
Am turnat făina-ntr-un castron și-am adăugat peste sarea și zahărul. Am lăsat drojdia uscată-n apa călduță să se dizolve și cât să înflorească, gata de crescut aluaturi peste munți și văi. Și pe când a fost gata, 10 minute mai târziu, am adăugat-o peste făină împreună cu cele trei linguri de ulei de măsline.
Și-am început să frământ aluatul ăla cu mâna, să-l aerisesc bine de tot, până când mi-a devenit elastic și se desprindea ușor de mână și de blat.
Pentru topping, am folosit așa:
- 2 piersici
- 250 grame mozzarella
- 6 felii de prosciutto
- busuioc proaspăt
- sare
Și cu aluatul gata, mi-am făcut blatul de pizza – rotund ca-n mama Italia. Și-am presărat peste el mozzarella rasă, asezonată cu puțină sare, și l-am dat la cuptor, la 200 de grade, pentru 8-10 minute. Cât să se coacă blatul și să bulbucească brânza aia.
Și-am ornat apoi cu prosciutto crudo, feliile de piersici trase la grill câte 2-3 minute pe fiecare parte și frunze de busuioc.
Două-trei fotografii mai târziu, pizza asta se tăia-n patru felii și era digerată pe nemestecate de flămânzii casei. Flămânzi care-au apreciat blatul subțire și crocant. Și piersicile tigrate.
♥ ♥ ♥ & go wild on your pizza toppings,