Mi-am promis că-n primăvara asta o să mă bucur de căpșuni sub formă de desert. Și-am început deja, acum că a și intrat în norme prețul minunățiilor în cauză. Cu o prăjitură tare simplă cu frișcă aromată și, ei bine, căpșuni. E ceea ce britanicii numesc shortcake – o prăjitură decorată cu fructe proaspete și frișcă pe-un blat destul de simplu de făcut.
Simplu, căpșuni, rapid? Totally my gig.
Pe cai, birjarii mei:
- 500 grame căpșuni – spălate, curățate de codițe, tăiate în cubulețe
- 3 linguri de zahăr
- 250 grame făină
- 2 lingurițe praf de copt cu șofran
- alte 2 linguri de zahăr
- un praf de sare
- 300 ml smântână pentru frișcă / lapte bătut
- alți 300 ml smântână pentru frișcă
- 1 linguriță esență de vanilie
- coaja rasă de la jumătate de lămâie
Partea de căpșuni: Un bol, căpșunile și cele 3 linguri de zahăr. Mix mix mix. Frigider, cel puțin jumătate de oră, cât să lase fructele suc.
Aluatul: Un alt bol, făină, praf de copt, 2 linguri de zahăr, un praf de copt. Mix mix mix. Adaugă smântâna pentru frișcă sau laptele bătut. Mix mix mix. Aluatul vine întins într-o tavă pătrată de cel mult 20 cm, unsă în prealabil cu unt. Cuptor, 200 de grade, circa 20-25 minute.
Frișca: Bol, mixer, frișcă, esență, coajă de lămâie. Mix mix mix. Plus extra dipping de deget în frișca aia aromată și fresh, numa bună de însoțit căpșunile într-o prăjitură.
Și-asamblăm prăjitura. Tăiem blatul răcit în jumătate, apoi fiecare jumătate în trei părți egale, iar fiecare parte egală tăiată iar pe jumătate, în diagonală. Se montează întâi o jumătate de pătrățel, apoi fructe, frișcă și iar blat, frișcă și fructe. Cât să fie frumos și să dea bine la oaspeți.