Meniul de Crăciun nu vi l-am dezvăluit, e oricum un mix&match cu efort din toate părțile familiei. Dar aveam eu acel regret acum o săptămână – că n-am încărcat nimic nimic Christmasy pe blog, nicio rețetă, niciun apropos cu scorțișoară. Mi-am propus s-o dreg cu 6 zile de postat în lanț înainte de Crăciun, sper că v-au surprins plăcut.
Și dacă tot am încercat această mini performanță pentru blog, am zis să spăl rușinea la final, în ultima zi. Cu măcar niște fursecuri Crăciunistice. Le-am făcut pentru noi, pentru împodobitul bradului, pentru colindători, ok, poate și pentru Thomas. Sunt untoase, dulci, crocante la exterior și carameloase la interior. Și, pe lângă condimentele specifice Crăciunului, am mers și pe mâna unor M&M-uri verzi și roșii. ‘tis the season to get fat and happy!
Am folosit:
- 270 grame făină
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță și jumătate de amidon alimentar
- 1/2 linguriță sare
- 180 grame unt moale, la temperatura camerei
- 150 grame zahăr brun
- 100 grame zahăr tos
- 1 ou + încă un gălbenuș
- 90 grame fulgi de ciocolată
- 90 grame M&Ms (verzi și roșii)
- 1 linguriță scorțișoară pudră
- 1/2 linguriță ghimbir pudră
- 1/2 linguriță nucșoară pudră
- 1/2 linguriță cuișoare pudră
Pentru cunoscuții fursecurilor, nimic dificil. Se amestecă într-un castron făina, sarea, bicarbonatul și amidonul. Într-un al doilea castron, se bate cu mixerul untul și cele două tipuri de zahăr până când nu mai există cocoloașe. Se adaugă apoi oul, gălbenușul și condimentele de sărbătoare.
Se combină conținutul celor două castroane, amestecând cu mâna, iar la final, pe când se prefigurează aluatul fursecurilor, se adaugă și fulgii de ciocolată.
Încălzește cuptorul la 170 de grade și pregătește-ți o tavă cu hârtie de copt. Formează biluțe de 2-3 cm diametru, aplatizează-le și așează-le la alți 2-3 cm distanță în tavă. Decorează-le, înainte de a le da la copt, cu M&Ms festive.
Fursecurile stau la cuptor vreme de 12- 13 minute, cât să prindă puțină culoare pe margini. Scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcorească direct în tavă, suficient cât să se termine de gătit și să ajungă la acea textură divino-crocanto-carameloasă.
Și-apoi mustăciți-le cu prietenii și cei dragi, singurul lucru care merită de sărbători.
♥ ♥ ♥ & ce ”chin” a fost să separăm trei pungi de M&Ms după culoare,