Moșul mi-a adus, printre altele, un stativ superb de tort. Așa că mi-am pus imediat în plan să-l onorez cu o Pavlova de iarnă. Ar putea părea că fac Pavlova la fiecare sfârșit de săptămână la cum am numit eu lejer al meu prim tort de bezea drept o Pavlova de iarnă, dar nu, a chiar fost prima mea încercare de Pavlova.
M-am îndrăgostit de ea la începutul lunii – pe când s-a gândit Moș Niculae să-mi aducă una direct sub nas. N-am prea îndrăznit să visez la ea în propria-mi bucătărie albastră până acum. Mi-o imaginam acolo sus, în lumea ei nemuritoare și rece, greu de făcut de un oarecare pofticios ca mine. Pe măsură ce-am ajuns să o cunosc mai bine, mi-am dat seama că nu e pe-atât de inabordabilă și că o pot aduce pe masa de Crăciun.
Scurt istoric: Pavlova este un tort cu bază de bezea, inventat în onoarea balerinei Anna Pavlova. Rusoaicei i s-ar fi dedicat acest desert ușor și delicat pentru munca și dedicația ei , exersând ore în șir în turneu, undeva în Noua Zeelandă sau Australia. În acea parte a lumii, Pavlova se face de Crăciun, perioadă care în Australia se află-n plină vară, lucru pentru care tortul ăsta se găsește cel mai des acoperit de fructe de pădure, fructul pasiunii și alte exotisme.
Eu am să vă zic cum am făcut-o și mi-a și ieșit din prima, dar asta nu mă face niciun expert în Pavlova și nicio sursă de citat când vă plângeți prietenilor că nu v-a ieșit bezeaua. hihi
Ingrediente:
- pentru bezea
- 3 albușuri de ou
- 150 grame zahăr pudră vanilat
- 2 linguri de oțet
- pentru umplutură
- 100 grame nuci și alune de pădure
- 250 grame mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă
- pentru topping
- coacăze roșii
- merișoare proaspete
- felii confiate de portocală
- anason stelat
- batoane de scorțișoară
Cum se face:
De cu dimineața, dimineața de dinaintea zilei în care aveam nevoie să-mi fie gata Pavlova, am fiert 200 ml de apă cu 100 grame de zahăr și-am făcut un sirop în care am ținut circa 100 de grame de merișoare proaspete pentru o zi întreagă. Când am scos merișoarele din compot, am folosit siropul pentru a confia, pe foc și-apoi în cuptor, o portocală feliată integral. Astea au fost câteva dintre alegerile mele pentru topping, iar lucrul ăsta evident că va fi diferit în funcție de bunătățile cu care vrei să-ți decorezi tortul.
Să trecem la lucruri serioase. Am trecut la făcut blatul de bezea și-am pus albușurile de ou în vasul de mixer și le-am bătut la viteză medie până când au început să facă spumă. Am început apoi să adaug cu lingura zahărul pudră, adăugând la jumătatea cantității de zahăr o lingură de oțet și pe a doua pe când am terminat de pus tot zahărul. Am mixat în continuare bezeaua la viteză mare, ajungând în total la peste 15 minute de mixat. Pe când m-am trezit că am o bezea corpolentă, care formează vârfuri țepene, foarte lucioasă, m-am oprit și-am transferat-o sub formă de două blaturi, pe hârtia de copt așternută într-o tavă de copt.
Cele două viitoare blaturi cu diametrul de 17-19 cm le-am dat la cuptor, la 150 de grade Celsius, vreme de 45 de minute, până când au început să prindă culoare și să formeze o crustă ușor crocantă. Am închis focul de sub ele și le-am lăsat să se răcească, peste noapte, în cuptor, deodată cu acesta.
Dimineața am desprins cu mare grijă cele două blaturi de bezea de pe hârtia de copt și-am așezat una dintre ele pe stativul de tort. Am venit apoi cu un strat de cremă – din mascarpone și smântâna de frișcă bătute împreună la mixer -, am adăugat un strat de nuci și alune de pădure prăjite și-am pus capac cel de-al doilea blat. Am revenit cu un alt strat din cremă și-am început să decorez cu coacăze, nuci, merișoare și portocale confiate, anason și scorțișoară. Am pudrat niște zahăr extra și eram în sfârșit gata cu acest desert parcă scos dintr-un tablou de iarnă.
♥ ♥ ♥ & mă întreb ce desert i-aș inspira și eu vreunui patiser,