Soggy bottom și lemon drizzle cake sunt lucrurile cu care-am rămas de la The Great Britain Bake Off, unul dintre TV show-urile de cooking pe care le-am consumat ca pe pâine ori, ca pe pâine, alături de Nutella.
E o emisiune unde britanicii se întrec în a face prăjituri impresionante, vanilla custard, multe încercări de patiserie europeană și multe altele autohtone, precum această prăjitură lemon drizzle sau prăjituri cu Victoria sponge. Și mi s-au lipit unele de creier și în cele din urmă am abordat-o pe cea mai ușoară și-n micuța mea bucătărie albastră.
E, în fapt, un soi de chec cu lămâie și cu un topping iar de lămâie și zahăr. Și e fenomenal de bună prin simplitatea ei, mărturia unui om care nu se înțelege din fire cu checurile.
Ingrediente pentru o prăjitura not-too-big cu lemon drizzle:
- pentru prăjitură: 90 grame făină
- 90 grame zahăr
- 90 grame unt moale, la temperatura camerei
- 2 ouă medii în mărime
- 1 linguriță cu vârf de praf de copt
- coaja rasă de la o lămâie
- sucul de la jumătate de lămâie
- pentru topping: 50 grame zahăr tos
- sucul de la cealaltă jumătate de lămâie
Cât de simplu se face această prăjitură not-too-big cu lemon drizzle:
Ingredientele-s puține în cantitate, deci dublează-le dacă vrei un chec decent și nu unul de jucărie ca al meu.
Începem prin a încinge cuptorul la 180 de grade și-apoi amestecăm toate ingredientele pentru prăjitură împreună: făina, zahărul, untul, ouăle, praful de copt, sucul și coaja de lămâie. Amestecul e gata și vine deja turnat într-o formă de copt, ceva de genul checului, mă repet.
Să nu uiți să-ți ungi bine cu ulei și să tapetezi apoi tava cu făină în cazul în care știi că-ți face figuri la copt. A mea formă de silicon a făcut minuni de data asta și după 35 de minute am scos prăjitura de la cuptor și, cu ea încă fierbinte, am turnat deasupra toppingul de zahăr și lămâie.
Aici s-a petrecut partea cu drizzle, căci toppingul crocant s-a înmuiat nițel și-a însiropat pe deasupra checul, dar a și rămas suficient on top cât să fie o notă extra când guști din prăjitură.
Mă repet, ca om neîncântat de checuri și prăjituri cu citrice, recomand acest lemon drizzle cake din toată căldura inimii și cuptorului meu. Britanicii know their cakes.
♥ ♥ ♥