retete

Porc gătit în stil (aproape) vietnamez

porc vietnamez

Am găsit rețete asta în numărul din noiembrie al Good Food, într-un moment în care încercam să măresc rația de carne de porc ce-o mâncăm. Căci deși mă laud că porcul e cea mai bună legumă, pare-se că nu e o legumă ce-o folosesc suficient. Plus că piața-i plină de el zilele astea ante-Crăciun și am o garanție în plus că e proaspăt.

Ca să nu mai spun că sunt un mare fan al mâncărurilor asiatice unde carnea este mereu dulceagă și lipicioasă. Și-am ajuns să-mi cumpăr ditamai spata de porc și-am pus wokul la bătaie și la foc și-a ieșit bine. Rețeta e în mare parte cea din Good Food, ajustată pe alocuri cu ingrediente care au înlocuit unele ce nu le-aveam, dar n-aș schimba-o deloc. Și cine știe, poate o pun la bătaie și de Crăciun.

De ce ai nevoie: 

  • 1 kilogram spată (fleică) de porc
  • 4 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • o ceapă albă tocată fin
  • o lingură de ghimbir ras
  • 140 grame zahăr brun
  • două-trei linguri de sos de soia
  • două linguri de sos iute
  • fulgi de chilli / un ardei iute tocat mărunt
  • circa 350 ml apă
  • ceapă verde pentru decor, orez pentru servit

Cum se face: 

Am tăiat spata de porc în bucăți micuțe, demne de o îmbucătură și am pus apoi wokul la încins pe aragaz. Am adăugat uleiul și am perpelit în el porcul cât să-și schimbe culoarea, nu să fie bine pătruns.

Am scos deoparte carnea și în același ulei am pus ceapa, ghimbirul și ardeiul iute la călit. După vreo două minute, cât s-au înmuiat binișor, am adăugat apa, zahărul și sosul de soia. Am dat totul în clocot și am adus înapoi carnea de porc în wok. Am lăsat totul la foc mediu-mare pentru circa 20 de minute, cât s-a îngroșat bine sosul. Am ajustat apoi cu sosul iute, în cazul în care ardeiul n-a prestat la nivelul așteptărilor, dar și cu sos de soia.

Când sosul a scăzut bine, dar s-a și îngroșat, am oprit focul și-am servit porcul aproape vietnamez cu orez lipicios și fâșii de ceapă verde.

Norocul meu c-am apucat să-mi fac pofta cu farfuria arătând așa. Pentru că înaintea mea au ajuns acasă colegul de apartament și my very best friend și au considerat ei că merită combinat orezul cu porcul. Și-a ieșit un orez dulce de nici un pumn de sare nu-i făcea dreptate.

Dar dacă nu i-ai pus gând dulce orezului, ai mari șanse să-ți placă porcul ăsta alături de a sa garnitură.

Tu ce-ai mai gătit din Good Food în ultima vreme?

♥ ♥ ♥

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.